80 jaar Rechtvaardige Rechters in Wetteren

rechtersAl veertig jaar ging Marie De Vuyst elke ochtend trouw naar de vroegmis in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Op de ochtend van 11 april 1934, om 5.30 uur, deed ze een akelige ontdekking: “Toen ik aan de kerk kwam vond ik de zijdeur, langs den kant der Limburgstraat, openstaan, ‘t is te zeggen op een spleet van ongeveer 3 à 5 centimeter staan.”

Wie roofde De Rechtvaardige Rechters? Waarom juist dat Lam Gods-paneel? Arsène Goedertier werd verdacht, maar is dat terecht? De grootste kunstroof van de 20ste eeuw roept nog steeds veel vragen op.

80 jaar na datum komt het verhaal van de Rechtvaardige Rechters terug tot leven in Wetteren. Historische rondleidingen, culinaire wandelingen, een digitale wandeling en een zoektocht naar het paneel. De lente in Wetteren staat in het teken van het gestolen paneel.

Van 21 maart tot en met 21 mei loopt de wedstrijd ‘Streng maar Rechtvaardig’, de wedstrijd die een streng oordeel velt over je speurderscapaciteiten. Tips en raadsels zijn verborgen over gans Wetteren. Zelfs in de digitale wandeling zijn er hints te vinden. Wie slaagt er in om als eerste het paneel te vinden? Ga jij de uitdaging aan? Kijk op www.beleefwetteren.be. Er zijn verschillende mooie prijzen te winnen.

Ondertussen kan je de sfeer al opsnuiven met ‘Op stAPP met de Rechtvaardige Rechters’, een digitale wandeling die je op sleeptouw neemt door Wetteren. Een digitale gids leidt je langs monumenten die het verhaal van Goedertier en de diefstal vertellen. Getuigenissen, historische geluidsfragmenten en culinaire weetjes dompelen je onder in de wereld van de jaren ‘30. Acteurs vertellen gepassioneerd het leven van Goedertier.

Je kan ook eens binnenwippen in de Sint-Gertrudiskerk. Daar loopt permanent een mini-expo over het gestolen paneel. Tegelijkertijd kan je eens snuisteren achter het retabel. Je brengt dan best wel een zaklamp mee. De kerk is elke weekdag open van 9 tot 12 uur en zaterdag van 9 tot 18 uur.

Wie de Rechters liever culinair wilt beleven, komt aan zijn trekken met de culinaire wandeling op 23 maart. Kuierend langs de Wetterse monumenten vertelt de gids het verhaal van de diefstal en van Arsène Goedertier. Op verschillende momenten stapt de groep een gezellige Wetterse horecazaak binnen om te proeven van een gerecht van het Rechtvaardige Rechtersmenu. We starten met een haringslaatje met lamsoortjes. Vervolgens het Lam Godsstoofpotje, en we sluiten af met lekkere Wetterse vlaaien, goedgekeurd door de Rechtvaardige Rechters. Op het einde van de wandeling heb je dus het volledige menu geproefd én weet je veel meer over de diefstal van dit bekende schilderij.

Op 21 april bekijken we de Rechtvaardige Rechters vanuit een historische hoek. ‘Van Eyck vermist. De Wetterse connectie’ is een wandeling door Wetteren langs de belangrijke plaatsen in deze ophefmakende zaak. Heel wat locaties in Wetteren zijn verbonden met de diefstal en met de zoektocht. Elke locatie heeft zijn eigen verhaal.

Ook groepen kunnen zich onderdompelen in het mysterie van de Rechters. Culinaire of historische wandelingen, zoektochten naar het paneel (en het dan ook echt vinden), het is allemaal mogelijk in Wetteren.

Even alles op een rijtje:

• Permanent: mini-expo in Sint-Gertrudiskerk, Markt Wetteren. Gratis.

• Permanent: digitale wandeling. Gratis (je kan een iPad huren voor € 5).

• Permanent: culinaire wandelingen, historische rondleidingen en teambuildingsactiviteiten voor groepen

• 21/03 – 21/05: Wedstrijd ‘Streng maar Rechtvaardig’. Gratis.

• 23/03 om 11.30 uur: Culinair op stap met de Rechters. € 31 pp.

• 21/04 om 14.30 uur: ‘Van Eyck Vermist. De Wetterse Connectie’. Historische wandeling in Wetteren. Gratis.

Meer info: Toerisme Wetteren, Markt 23, 9230 Wetteren, tel 09 366 31 04, toerisme@wetteren.be Alle info vind je op www.beleefwetteren.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here