Bart Tommelein: Misplaatste trots bij Kris Peeters

Bart TommeleinMinister-president Kris Peeters grijpt de economische groeicijfers uit de Regionale Rekeningen van de Nationale Bank aan om zich op de borst te kloppen. Volgens hem komt Vlaanderen beter uit de crisis dan Wallonië. Bart Tommelein, fractieleider van Open Vld in het Vlaams Parlement, heeft enkele bedenkingen bij al dat stoere borstgeklop. “Vooreerst zijn de verschillen tussen de regio’s in ons land helemaal niet groot. De resultaten geven ook een gemengd beeld: op het vlak van jobcreatie, bijvoorbeeld, doet Wallonië het beter dan Vlaanderen. Maar – vooral – heeft Peeters steeds gezegd dat we moeten vergelijken met de Europese topregio’s. En daar oogt het beeld een pak minder fraai. De hoera-communicatie van de minister-president is dus misplaatst.”

De Regionale Rekeningen geven aan hoe de regio’s in ons land zich door de economische crisis hebben geworsteld. Vlaanderen tekende weliswaar een hogere economische groei op dan Wallonië, maar Wallonië creëerde wel meer banen. “Maar de voornaamste conclusie is eigenlijk dat de verschillen tussen de regio’s niet zo heel groot zijn,” zegt Tommelein. Toch greep minister-president Kris Peeters de cijfers aan om het beleid van de voorbije jaren te bewieroken.

Tommelein vindt deze hoera-communicatie een beetje vreemd. “Toen er vorig jaar berichten verschenen dat Wallonië het beter deed, haastte de minister-president zich in het Vlaams Parlement om deze vergelijking onzinnig te noemen. Volgens Kris Peeters moesten we naar de Europese topregio’s kijken.”

Vlaanderen geen Europese topregio meer

Volgens Tommelein geeft zo een Europese vergelijking een veel minder fraai beeld over het Vlaamse beleid. “Deze week raakten de nieuwste cijfers bekend waarbij Vlaanderen wordt vergeleken met 14 Europese topregio’s, waaronder Beieren en het Baskenland. Vlaanderen verliest op een aantal vlakken terrein tegenover andere topregio’s. Zo hebben we nog steeds een te lage werkzaamheidsgraad, zeker bij ouderen. Ook voor levenslang leren zijn we in de ranking gezakt, zo blijkt uit een rapport van de Vlaamse studiedienst. En inzake innovatie zit Vlaanderen ook in de tweede kolomhelft.”

Bart Tommelein vindt deze evolutie zorgwekkend. “Zich vergelijken met Wallonië is een zwaktebod van Kris Peeters. Het is omdat hij anders weinig heeft om fier op te zijn. De realiteit is dat Vlaanderen onder vijf jaar Peeters II heeft stil gestaan. De files werden langer, net zoals de wachtlijsten, en belangrijke hervormingen, zoals die in het onderwijs, werden doorgeschoven. Deze stilstand zorgt ervoor dat we in Europa achteruit gaan. Het zou de minister-president sieren mocht hij deze realiteit onder ogen zien en eerlijk erkennen, in plaats van een misplaatste hoera-communicatie op te zetten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here