N-VA is niet onder de indruk, strafuitvoering blijft ondermaats

Gevangenis GentDe N-VA is niet onder de indruk van de communicatie van minister van Justitie Annemie Turtelboom. Vandaag kondigde zij aan dat alle straffen langer dan vier maanden uitgevoerd zouden worden. “Minister Turtelboom neemt haar dromen voor werkelijkheid. Het is niet zo dat elke straf vanaf nu daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Celstraffen tot drie jaar worden omgezet in een straf met enkelband. Een actieve omzendbrief uit 2005 kort deze straffen ook nog eens flink in”, zeggen N-VA-Kamerleden Kristien Van Vaerenbergh en Sophie De Wit.

De omzendbrief uit 2005 legt vast dat straffen van minder dan vier maanden worden teruggebracht tot vijftien dagen. Vier tot zeven maanden worden herleid tot slechts één maand. Maar ook de begeleiding tijdens de straf ontbreekt. Sophie De Wit: “Door de besparingen op de justitiehuizen is er geen maatschappelijk onderzoek vooraf en ook geen begeleiding tijdens en na de uitvoering van de straf. Er zijn ook geen maatregelen die moeten leiden tot herintegratie na de strafuitvoering.” De Wit treedt de kritiek van de justitiehuizen volmondig bij: “De minister mag aankondigen zoveel ze wil. Als ze personeel noch middelen voorziet om haar plannen uit te voeren, is haar aankondiging weinig geloofwaardig. Dit jaar moeten zestien mensen afvloeien bij de justitiehuizen. Wie gaat al die enkelbanden dan opvolgen?”

Overbevolking blijft probleem

Volgens de N-VA ontkent Turtelboom ook dat er een capaciteitsprobleem blijft bestaan in de gevangenissen: “Nochtans, het aantal gedetineerden neemt toe en groeit zelfs sneller dan de gevangeniscapaciteit. Zo zijn er vorig jaar 325 cellen bijgebouwd, maar is het aantal gedetineerden toegenomen met meer dan 700”, zegt Kristien Van Vaerenbergh. De nieuwe gevangenissen dienen vooral om oude, negentiende-eeuwse gevangenissen te vervangen die zullen sluiten, maar creëren amper nieuwe capaciteit. “Met deze minister van justitie aan het roer blijft de straffeloosheid bestaan, niettegenstaande de hoera-berichtgeving die ze zelf de wereld in stuurt”, besluit Van Vaerenbergh.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here