Dansparen uit heel Vlaanderen komen naar Hasselt

dansenEen danswedstrijd Standard & Latin, dat is meer dan een hele dag genieten…

Op zondag 5 januari komen uit heel Vlaanderen dansparen van verschillende dansclubs en -scholen voor een danswedstrijd bij elkaar. Deze keer ontvangt Dansschool Ritmo Studio’s Van Tieghem iedereen te Hasselt. De competitie is georganiseerd voor zowel de latin- als de standaarddiscipline. Alles gebeurt onder de auspiciën van Belgische DansSport Federatie (BDSF) en Dansliga Sportfederatie vzw. Want sinds kort zijn beide federaties samengesmolten en bieden nu één gezamenlijk wedstrijdcircuit aan met elf wedstrijden en drie kampioenschappen.

Dansstijlen: Standaard en Latin

“Standaard” omvat Engelse wals, tango, Weense wals, slowfox en quickstep. Latijns Amerikaanse dansen of kortweg “Latin” bestaat uit samba, cha cha cha, rumba, paso doble en jive.

Deze dansstijlen zijn ondertussen al wat beter gekend bij het grote publiek door tv-programma’s als “Sterren op de dansvloer” en “So You Think You Can Dance”. Maar toch zal de toeschouwer iets anders te zien krijgen… Want voor de tv-programma’s zijn de dansparen (kandidaten) quasi verplicht een zeer zware techniek en de subtiele finesse te vervangen door een groot showgehalte. Het is namelijk onmogelijk om in één week een dans te leren met de techniek zoals dit in feite echt hoort. Vandaar dat er op tv veel lifts, grondfiguren en allerlei spectaculaire bewegingen worden gedanst terwijl dit in sommige dansen totaal niet thuis hoort. Denk dan bijvoorbeeld maar aan de sierlijke Weense wals of de elegante slowfox… De wedstrijdparen die zullen meedansen in Kortrijk zullen er alles om doen om elke dans volgens de regels van de kunst te brengen. En daarvoor trainen ze niet een paar uren per week, maar eerder … per dag!

Deelnemers: zowel cursisten als wedstrijdparen
De wedstrijd is toegankelijk voor alle leden van Dansliga & BDSF en alle andere dansfederaties. Op de wedstrijden zie je ook vaak deelnemers uit onze buurlanden.

De startklasse -35 jaar en startklasse +35 jaar is de toegankelijke “instap-categorie” voor cursisten die de gewone danslessen in hun dansclub of dansschool volgen en zich eens willen meten met anderen. De dansparen hoeven geen wedstrijdfiguren te kennen en kunnen zonder bijzondere voorbereiding deelnemen. Zij dansen in eenvoudige verzorgde kledij. Op deze manier kan iedereen in feite eens proeven van een echte danswedstrijd.

Dansparen met wedstrijdervaring dansen in de hogere categorieën. Zij dansen doorgaans aangepaste choreografieën en hebben voor zichzelf de lat bewust wat hoger gelegd. Uiteraard wordt daar ook frequenter voor getraind. Aangepaste wedstrijdkledij zorgt ervoor dat de dames pronken in een mooie dansjurk en de heren dragen voor de standaarddansen een rokkostuum. Uitstraling, inleving, techniek, ritmische interpretatie en charisma zijn hierbij zeer belangrijk.

Samesex Dance

Sinds sportjaar 2013-2014 zijn bij BDSF ook dansparen bestaande uit twee mannen of twee vrouwen toegelaten op de wedstrijden. Voorheen moest een danspaar bestaan uit een man en een vrouw.

Bij Dansliga was het al langer toegestaan dat een danspaar uit twee personen van hetzelfde geslacht bestond.

Strijden om de titel

Om tot een juiste uitslag te komen worden de deelnemende dansparen ingedeeld volgens leeftijd (Juniors, Adults, Seniors enz.), eveneens volgens niveau (Debutanten, D, C, B en A klasse) en uiteraard per discipline (Latin of Standaard). Minstens vijf juryleden beoordelen alle dansparen volgens verschillende criteria zoals de techniek en de muzikaliteit en bepalen wie op het einde van de dag met een mooie trofee naar huis keert. Op zondag 5 januari bestaat de jury uit Inge Hansart (België), Magda Panis (België), Thomas Kokott (Duitsland), Ewald Klein (Duitsland) en Jeffrey Van Meerkerk (Nederland).

Dansen is een sport

Als je de dansparen aan het werk ziet, merk je meteen dat dans een “sport” is. Bij dans is coördinatie en connectie zeer belangrijk. Dit vraagt de nodige training en concentratie. Tussen de verschillende dansen is er telkens een kleine mogelijkheid om voor te bereiden voor de volgende dans. Deelname aan een danswedstrijd is voor elke danser een uitdaging waarvoor soms fysisch en mentaal goed wordt gecoached. Het is de perfecte manier om met je partner (team-spirit) zowel psychisch als fysisch een leuke prestatie te leveren en voldoening te scheppen! Tussen de rondes door is er soms gelegenheid om op te warmen en de vloer alvast te verkennen.

Dagindeling

De deuren openen om 9u en de prijsuitreiking vindt telkens plaats wanneer een bepaalde blok is afgehandeld. Kom zeker eens een kijkje nemen! De inkom bedraagt €10.

Foto: Maxime Jottay & Cassidy Boel (Junior A Latin)
Fotograaf: Rob Ronda

www.dansliga.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here