Winterfoor op de Hopmarkt een must

winterfoorWinterfoor op de Hopmarkt een must zeggen Bart Van den Neste en Philippe Kiekens, Gemeenteraadsleden van Open VLD Aalst.

Beloftes die in het verleden gemaakt zijn nakomen, een taak van iedereen. Winterfoor op de Hopmarkt is dus een must.

3 jaar geleden toen de werken aan de Hopmarkt zouden van start gaan, kwam voor het eerst ter sprake dat er omwille van de werken tijdelijk geen winterfoor meer op de Hopmarkt kon staan.

Uiteraard had iedereen begrip voor deze tijdelijke situatie.

Toen bleek dat de werken uiteindelijk pas na carnaval zouden aanvatten werd de vraag van de toenmalige oppositie terecht ingewilligd om alsnog foor toe te laten op de Hopmarkt.

Onder andere omwille van veiligheidsreden vond men dat toen een betere oplossing. Op die manier creëer je immers geen dood plein.

Doordat de werken na carnaval effectief gestart waren, begreep iedereen uiteraard dat er de komende 2 jaar effectief geen foor op Hopmarkt kon staan.

Het was onmogelijk om daar bezwaar tegen te hebben aangezien werken en vooruitgang ook hun rechten hebben.

Op dat moment werd bij monde van het stadsbestuur door een schepen o.a. via verschillende persartikels beloofd aan de Aalstenaar, de Middenstand en de Carnavalist dat de winterfoor na opening van het vernieuwde Hopmarktplein onmiddellijk zou terugkeren naar de Hopmarkt.

Groot was onze verbazing dan ook toen wij vorige week vernamen dat dit niet het geval was.

Op de argumentatie die men aanhaalt willen wij daarom graag op de komende Gemeenteraad een tegenvoorstel indienen.

Het grootste argument dat men aanhaalt is dat er geen oplossing zou zijn voor de Marktkramers. Uiteraard hebben ook wij veel begrip voor wat de marktkramers de laatste jaren moeten doorstaan hebben, onze tussenkomsten waren daar immers niet vreemd aan. We zijn blij dat hen in normale omstandigheden nu toch een meer dan degelijke oplossing aangeboden werd.

Maar dat de marktkramers al sinds mensenheugenis moeten verhuizen voor de winterfoor, kunnen zij niet ontkennen. Dit mag dus geen reden zijn om dat plots niet meer te doen. Er zijn immers genoeg redenen waarom foor op de Hopmarkt belangrijk is.

En ik denk dat als ze nu weten dat ze voorgoed op hun vaste plaats kunnen staan, die 3 zaterdagen (en geen 4 of 5 waarvan sprake) uitwijken per jaar ook voor hen niet het probleem mag zijn.

De markt kan immers perfect verhuizen naar het Keizersplein (tussen Korte Nieuwstraat en Nieuwstraat) alsook kunnen er nog steeds kramen vóór de foor als tegen de huizenkant op de Hopmarkt staan.

Op die manier blijft de lus die onze markt o zo aantrekkelijk maakt behouden. Ook nutsvoorzieningen kunnen het probleem niet zijn, want in het verleden heeft de zaterdagmarkt steevast op het Keizersplein gestaan. (De dienst Technische uitrusting van de stad bevestigt het behouden van de elektriciteitsvoorzieningen Keizersplein gedeelte Korte Nieuwstraat/Nieuwstraat)

Een andere zorg was de bereikbaarheid van de Hopmarktparking. Ook daar stelt zich geen probleem. Het klopt dat er langs de andere kant van het Keizersplein (tussen Korte Zoutstraat en Korte Nieuwstraat) werken zullen zijn, maar na het contacteren van de dienst openbare werken bevestigde men mij dat er slechts één kant zal onderbroken liggen en dat de andere kant tijdelijk tweerichting wordt. De Hopmarktparking blijft op deze manier dus perfect bereikbaar via de Zonnestraat/Colinetplein.

Geen kermis toelaten op de Hopmarkt betekent ook dat je de missing link tussen de kermis van de Markt en Keizershallen niet meer invult en dat je opnieuw een dood plein midden in de feestzone dreigt te creëren.

Rekening houdend met de glazen Paviljoenen zal men bovendien genoodzaakt zijn om deze gebouwen te barricaderen wat dan weer extra kosten met zich meebrengt.

Er wordt tevens geargumenteerd dat er te weinig Horeca zou zijn langs deze locaties. Daar zijn wij hoegenaamd niet mee akkoord, naast de horeca in het Sint-Jorisstraatje zijn er op de Hopmarkt minstens 5 horecazaken die steevast moeite gedaan hebben om hun deuren te openen met carnaval, ook op het moment dat ze midden in de werken zaten. Aan deze mensen werd beloofd dat eens het plein werd opgeleverd, de winterfoor zou terugkomen. Ook zij hebben immers moeilijke tijden achter de rug.

Uiteraard beseffen wij ook dat er niet meer evenveel foor als in het verleden op de Hopmarkt kan staan, en valt er iets te zeggen over de idee van de heer Louis om een soort retro carnavalsplein te voorzien.

Ook in dit voorstel willen wij graag meestappen door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar enkele gerichte attracties en kraampjes en eventueel een open pleintje creëren waar je bijvoorbeeld afspreekt dat de foor (of de stad zelf) op de Hopmarkt dezelfde muziek speelt en enkel en alleen de typische oude carnavalskrakers draait.

We willen met ons voorstel het initiatief nemen om over de partijgrenzen heen te stappen, eens niet als oppositie naar buiten komen, maar op een constructieve manier iets naar voor brengen in het belang van Aalst en haar carnaval.

De Burgemeester pleit dikwijls terecht dat er meer moet gestreefd worden naar een nieuwe manier van aan politiek doen en hij stelt dat politiek de kunst van het bondgenootschap is. Wij willen hem daar alleen maar in bijtreden en hopen echt dat we over de partijgrenzen heen de steun van álle Gemeenteraadsleden kunnen krijgen. Niet om pluimpjes te winnen, maar om de beloftes die in het verleden gemaakt zijn ook effectief waar te maken. Zeker omdat de winterfoor op de Hopmarkt iets is waar menig Aalstenaars opnieuw naar uitkijkt.

Om de woorden van een Oilstjers lieken te citeren: “Azzek de foeir zien stoon”. Wel wij willen ze zien staan!

Bart Van den Neste
Philippe Kiekens
Gemeenteraadsleden Open VLD Aalst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here