Wetenschappers werpen nieuw licht op de bestrijding van kanker

laboWetenschappers werpen nieuw licht op de bestrijding van kanker: Zij ontdekten hoe de antitumorwerking van immuuncellen kan hersteld worden

Leuvense VIB-wetenschappers legden een mechanisme bloot dat verklaart waarom de antitumorale werking van specifieke immuuncellen, genaamd macrofagen, onderdrukt wordt tijdens tumorgroei. Bovendien toonden zij aan dat het blokkeren van het eiwit Nrp1 deze antitumorale immuunreactie van macrofagen kan herstellen. Dit is een primeur. Nrp1 kan een belangrijk aangrijpingspunt vormen voor de ontwikkeling van een nieuwe therapie tegen kanker.

Max Mazzone: “Al jaren worden de biologische processen bestudeerd die tot de gecoördineerde navigatie van bloedvaten en zenuwen leiden. De eerste waarnemingen hieromtrent zijn in feite afkomstig van de Belgische anatomist Andreas Vesalius. We waren dan ook verrast om te ontdekken dat immuuncellen dezelfde signalen volgen om zich in de tumor te positioneren en op die manier bijdragen tot tumorgroei. Door deze signalen te blokkeren, keren we de immuuncellen opnieuw tegen de tumor.”

Macrofagen en kanker
Macrofagen zijn belangrijke cellen van het immuunsysteem. Ze zijn o.a. verantwoordelijk voor het opruimen van ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Macrofagen blijken echter ook een belangrijke en ingewikkelde rol te spelen bij het ontstaan en uitzaaien van kanker.

Macrofagen die een tumor binnendringen noemen we ‘tumor-geassocieerde macrofagen’ of kortweg TAM’s. Extensieve infiltratie van TAM’s in de tumor wordt dikwijls gecorreleerd met een slechte prognose van diverse kankers. Deze TAM’s onderdrukken het immuunsysteem, bevorderen bloedvatvorming en stimuleren op die manier de tumorgroei. Anderzijds zijn er ook studies die net het tegengestelde aangeven: TAM’s hebben een antitumorale werking.

De tegenstelde functies van TAM’s bij de ontwikkeling van tumoren, doet de vraag rijzen of er binnen de micro-omgeving van de tumor specifieke factoren zijn die het fenotype van deze TAM’s bepalen.

Neuropilin-1 (Nrp1)
Andrea Casazza en collega’s onderzochten onder leiding van Massimiliano Mazzone het mechanisme dat verantwoordelijk is voor de tegengestelde fenotypes van TAM’s. Hun studie toonde aan dat het eiwit neuropilin-1 (Nrp1) cruciaal is voor de lokalisatie van TAM’s in zuurstofarme gebieden binnen de tumor, waardoor de pro-tumorale karakteristieken van TAM’s versterkt worden.

Bijgevolg ontdekten zij dat bij het blokkeren van Nrp1, macrofagen niet naar zuurstofarme gebieden kunnen migreren. Op deze manier wordt de antitumorale werking van macrofagen hersteld. Minder onderdrukking van de immuunreactie en bloedvatvorming in de tumor leidt tot minder tumorgroei.

Impact van dit onderzoek
Deze preklinische studie van professor Mazzone en collega’s onthult een nieuwe moleculaire as die op therapeutisch vlak zeer interessant kan zijn, onder andere voor de behandeling van pancreas-, borst- en longkanker. Een dergelijke therapie heeft als doel om het antitumor fenotype van de macrofagen te herstellen. Macrofagen zijn immers cellen die deel uitmaken van ons afweersysteem.

Verder hebben deze resultaten ook een belangrijk prognostische waarde, want de positionering van macrofagen in zuurstofarme gebieden zou een indicatie zijn voor een slechte prognose, terwijl de lokalisatie van macrofagen in zuurstofrijke gebieden een gunstiger ziekteverloop zouden voorspellen

Iedereen kan met vragen over dit medisch onderzoek terecht op patienteninfo@vib.be.

Relevante wetenschappelijke publicatie

Het onderzoek verschijnt in het toonaangevende tijdschrift Cancer Cell (Casazza et al., Impeding macrophage entry into hypoxic tumor areas by Sema3A/Nrp1 signaling blockade inhibits angiogenesis and restores anti-tumor immunity)

Onderzoeksteam

Dit onderzoek werd uitgevoerd in het laboratorium van Massimiliano Mazzone in VIB Vesalius Onderzoekscentrum, KU Leuven

Financiering

Dit onderzoek werd gefinancierd door de European Research Council (ERC) en de European Molecular Biology Organization (EMBO)Persbericht VIB – KU Leuven

Bron: VIB – KU Leuven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here