Grote fietscontroleactie

fietsverlichtingGrote fietscontroleactie – Veiligheid en zichtbaarheid voorop

De Gentse politie organiseerde op maandag 4 november 2013 een grote fietscontrole. Deze controle richtte zich vooral op het gebruik van fietsverlichting. Tussen 18.00 uur en 20.00 uur werden 1.251 fietsers gecontroleerd op het Woodrow Wilsonplein. Vijftig onder hen (4%) bleken zonder verlichting te rijden en kregen een boete. Vorig jaar noteerde de politie bij een soortgelijke actie nog een overtredingspercentage van 17%.

Zichtbaarheid van levensbelang voor fietsers
In de donkere maanden is het belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn. Een reglementaire fietsverlichting, eventueel aangevuld met reflecterende kledij, is van levensbelang. De Gentse politie controleert daarom regelmatig op fietsverlichting.

Succesvolle actie
De actie van gisteren bewijst dat fietsers zich meer en meer bewust worden van het belang van goede verlichting. Vorig jaar vlogen bij de grote controleactie nog 17% van de fietsers op de bon, dit jaar was maar 4% in overtreding. Dit resultaat bewijst dat preventie werkt en fietsers zich bewust zijn van het gevaar om zonder fietsverlichting te rijden.

Samen werken voor een goede fietsverlichting
Niet alleen de Gentse politie, maar ook het Mobiliteitsbedrijf en andere organisaties, zoals de Fietsersbond en Drive Up Safety, communiceren regelmatig over het belang van goede zichtbaarheid in het verkeer. Zo werd de controle van gisteren ruim vooraf aangekondigd in de pers en werd het nieuws via sociale media verder verspreid. Het Mobiliteitsbedrijf lanceerde onlangs haar nieuwe campagne met de slogan “Flikker op… met je fietsverlichting”.

Het Mobiliteitsbedrijf en Drive Up Safety ondersteunden de actie gisteren: fietsers die in orde waren, kregen een mok van Drive Up Safety; overtreders kregen een postkaart van de “Flikker Op”-campagne met daarop een checklist om hun fietsverlichting in orde te maken.

Nog acties op komst
De Gentse politie blijft waakzaam en zal de rest van de winterperiode (onaangekondigd) controleren op fietsverlichting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here