Illegale straatrace is moord, indien er doden vallen

Gent – Op maandagmiddag, 31 januari, kwam een jongeman van 19 jaar om bij een illegale straatrace in Gent. De tweede bestuurder blijkt gevlucht te zijn. Omstreeks 15 uur ging de wagen van de jongeman uit de bocht, raakte een boom, ging nadien over de kop en vloog toen in brand. Toen de hulpdiensten ter plekke kwamen, was alle hulp te laat, de bestuurder lag al levenloos naast het voertuig.

Kamerlid Dylan Casaer (sp.a) vraagt een strenge bestraffing van illegale straatraces. "Bestuurders die bij een dergelijke straatrace slachtoffers maken, moeten vervolgd worden op basis van opzettelijke slagen en verwondingen, en zelfs moord, indien er doden vallen."

Momenteel kunnen straatraces vervolgd worden op basis van artikel 50 van de Wegcode. Dit artikel stelt dat: 'Behoudens speciale toelating van de wettelijk gemachtigde overheid zijn verboden op de openbare weg, alle snelheids- en sportwedstrijden, inzonderheid snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten of -wedstrijden.' Deze inbreuk kan bestraft worden met een geldboete van maximaal 2.750 EUR en een maximaal rijverbod van 5 jaar.

Om dit spijtig genoeg toenemend fenomeen te bestrijden wil Casaer dit maximaal rijverbod verlengen tot levenslang. Ik eis een zero-tolerance en lik-op-stuk vanwege de politiezones en de parketten. Ook in Nederland voert men deze harde aanpak.", aldus Casaer.

Casaer vindt het ook merkwaardig dat deze fenomenen opduiken nadat de Gumballraces georganiseerd door de Duitser Kimble wekenlang op het scherm kwamen. Senator Flor Koninckx (sp.a) had destijds al gewaarschuwd dat dergelijke beelden jongeren wel eens op gedachten konden brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER