De 5 vrijwilligers van het jaar 2004 zijn bekend

Uit een dikke 150 nominaties koos HulpOrganisaties.be, Fleurop Interflora en Pfizer de vrijwilliger van het jaar. De Antwerpse Vera Cassimon (Tourettevereniging), Sonja Belleville (CAW Gent), de 700 vrijwilligers van de Responsible Young Drivers, de vrijwilligers van het zorgcentrum St. Henricus te Roeselare en die van het Limburgse vormingsinstelling de 7de wereld krijgen allen de Fleurop Interflora ruiker bezorgd en verdienen de titel vrijwilliger van het jaar 2004.

Vijf juryleden bestaande uit een gepensioneerde weduwe, een vroedvrouw-verpleegster, een sales manager, een informaticus en een hulpverlener klaarden de klus. "Omdat we niet met punten wilde werken, werd er verkozen voor een selectie via eliminatie", legt Michel Piedfort, de voorzitter uit. "Alle nominaties werden met elkaar vergeleken en afgewogen. Ieder jurylid stelde eerst per provincie zijn persoonlijke top 25 samen. De geselecteerde kandidaten werden vervolgens in groep met mekaar vergeleken."

Vera Cassimon uit Ranst moest 8 jaar wachten eer ze te horen kreeg dat haar kind aan het syndroom van Gilles de la Tourette leed. Toen ze na wat onderzoek ontdekte dat deze aanvankelijk zeldzaam beschouwde aandoening bleek voor te komen bij 1 op 50 mensen startte ze haar sensibiliseringscampagne. Ze zet zich al meer dan 10 jaar in, stuurde meer dan duizenden infopakketten naar artsen en particulieren, organiseert seminaries, schrijft brochures en leidde tot vorig jaar een vereniging van ongeveer 1.500 leden.

Toen 20 jaar geleden enkele vrijwilligers beslisten om bejaarden uit het plaatselijke zorgcentrum Sint Henricus te Rumbeke wekelijks een bezoek te brengen, hadden ze nooit gedacht dat het hen onderling zo dicht bij elkaar zouden brengen en dat de grote meerderheid van hen 2 decennia later nog altijd in de bres springen voor senioren en dementerenden. "Dankzij de steun van de vrijwilligers werd de instelling groot en warm" licht Veronique Bostyn van het Zorgcentrum St. Henricus toe.

Wie denkt dat vrijwilligerswerk enkel gedaan wordt door gepensioneerden heeft het bij het verkeerde eind. De Responsible Young Drivers wisten meer dan 700 vrijwilligers te motiveren om bij leeftijdsgenoten van 17 tot 29 jaar het belang van verkeersveiligheid op een niet belerende maar efficiënte manier duidelijk te maken.

De Gentse Sonja Belleville verslijt als het ware haar schoenzolen in het CAW Artevelde van Gent. Vrijwilligers zijn vaak duizendpoten die weten in te springen bij het organiseren van evenementen, administratieve taken op zich nemen en tegelijk een luisterend oor kunnen zijn voor de problemen van mensen in nood.

In het Limburgse Alken kunnen dan weer elke week 247 mensen terecht voor hun cursusles computer, Frans, Engels, Spaans, anti-racismetrainingen, en nog veel meer … De 20 vrijwilligers van de Zevende Wereld vzw halen hiermee de laatste ruiker binnen.

Lees hun verhaal op http://www.hulporganisaties.be

In samenwerking met:
http://www.hulporganisaties.be
http://www.fleurop.be
http://www.pfizer.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER