25 jaar Jo Vally in de Vlaamse muziekwereld

Jo Vally kan terugblikken op een carrière van ruim 25 jaar en wordt terecht opgesomd bij de gevestigde waarden van het Vlaamse lied. Een korte terugblik op een succesvolle zangcarrière : De singel "Neem m'n hart" zorgde voor de doorbraak 1989 mede dankzij het bombarderen van het liedje tot "Supertip" in het nieuwe programma Tien om te Zien (gestart op 16 maart '89). Daarna volgden de hits elkaar in sneltempo op: Ik kan niet zonder jou, Had ik jou maar nooit gekend, en dan, eind 1990, stond Jo voor het eerst in zijn leven op nummer 1 met "Aan alle vrouwen", het duet met Paul Anderson. "In een droom" zorgde ervoor dat Jo één van de vaste waarden werd in de Vlaamse muziekwereld. De gelijknamige full cd "In een droom" deed het al even goed als de singel. Het album haalde zonder moeite platina.

Later nam Jo Vally een duet op met Wendy Van Wanten. "Eeuwig en altijd" deed het lang niet slecht en stootte door naar de 3de plaats in de top 10. Het project "Jo Vally zingt Vlaamse Klassiekers" sloeg in als een bom. De cd haalde met gemak dubbel platina, en Jo was plots de best verkopende artiest (nationaal en internationaal!) in België na Helmut Lotti !!! Dit succes werd doorgetrokken in 1997, met een concerttournee langs een aantal culturele centra én het uitbrengen van "Jo Vally zingt Vlaamse Klassiekers deel 2". "20 jaar Jo Vally" was zowat de kroon op het werk.

Na het vele coverwerk koos hij op "De kracht van de liefde" voor een mix van originele, eigentijdse ballads en goeie covers.

Dan was er ook nog de onvergetelijke "Jo Vally Anders" tournee. De fans kregen Jo van een heel andere kant te zien. Hij liet zijn publiek binnenkijken tijdens een repetitie met zijn muzikanten. De muziek stond nog steeds centraal, maar Jo bewees daarnaast over een uitstekende dosis acteertalent te beschikken.

Najaar 2001, tijd voor de opvolger van "De kracht van de liefde". "Mooi is het leven" bleek nog beter te zijn dan zijn voorganger. 12 nieuwe nummers, Jo op het lijf geschreven. Een nieuw, verrassend project brengt Jo naar het land van de tsaren. Russische nummers worden herwerkt en in een modern Vlaams jasje gestoken. "Russische Nachten" ademt de sfeer van een koude Slavische winternacht. Geen wonder dat 'Russische Nachten' wordt omschreven als één van de beste cd's van Jo Vally. Jo Vally en Paul Anderson behaalden in 1990 hun eerste gouden plaat met de single 'Aan alle vrouwen'. Ook op professioneel vlak heeft Jo grootse plannen. Op 11/05/2003 vond er een groot concert plaats ter ere van alle moeders, want Jo wil op deze manier terug meer belangstelling oproepen voor moederdag.

Bovendien ging dit concert gepaard met een nieuwe CD 'Jo Vally Zingt Voor Moeder – Omdat Ik Van Je Hou' met daarop 8 onvervalste moederdagliedjes. Het nieuwe album van Jo Vally, Nostalgie, wordt muzikaal gevuld door Strato-Vani. De single "Herinneringen" staat al een tijdje in de Vlaamse hitlijsten. Sinds 5 oktober 2005 is er de full-cd. Daarop Jo's versies van "Dam di dam" van Will Tura, "Vrijgezel" van Benny Neyman, "Duw een beetje" van Jimmy Frey, "Bedankt lieve ouders" van Vader Abraham, maar ook "Meisjes met rode haren", "Is er een ander" en "Hou me vast". De dansvloer zal zeker gevuld zijn dankzij deze plaat, vooral wanneer de "Mars medley" langs komt. "Nostalgie" is een nieuwe mijlpaal in Vally's carrière en is zeker een topper gebleken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here