Eet jij gezond? Doe de test

Eet je echt wel gezond? Dat is vaak moeilijk te bepalen. Op Gezondheidstest.be vind je 7 snelle gezondheidstestjes om na te gaan of je voldoende vezels, groenten en fruit neemt, niet te veel vet eet, genoeg drinkt, een gezonde BMI (body mass index) hebt en gevarieerd eet. Op basis van het resultaat krijgt je een kort advies over wat goed is en wat beter kan. Voor meer info en tips over evenwichtig eten en meer bewegen wordt verwezen naar de actieve voedingsdriehoek.

De test "vetadvies op maat" geeft je, na het beantwoorden van alle vragen, een meer persoonlijk advies over je vetgebruik. Het programma geeft inzicht in hoeveel vet je normaal eet en hoe je, indien nodig, binnen je eigen eet- en leefpatroon minder vet kunt eten.

Waarom www.gezondheidstest.be?

Een eerste stap om tot gedragsverandering te komen is zonder twijfel de bewustwording van de eigen eet- en leefgewoonten. Velen schatten hun eigen eetgedrag verkeerd en doorgaans te optimistisch in. Zij zijn er bijvoorbeeld van overtuigd weinig vet te eten, terwijl het vetpercentage in werkelijkheid de aanbevolen norm ver overstijgt. Sommigen die enkele snippers groenten in de saus hebben verwerkt, menen hiermee aan de aanbevolen portie groenten te hebben voldaan. Mooi niet dus.

Wie zich niet bewust is van het feit dat hij of zij ongezond eet, zal geen stappen ondernemen om gezonder te gaan eten en geen aandacht geven aan boodschappen over gezonde voeding. Om consumenten op een snelle manier te confronteren met hun werkelijke voedingspatroon heeft het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) verschillende eettesten ontwikkeld en op het internet geplaatst. Er zijn ook afdrukbare versie in pdf-formaat voorzien die kunnen worden gebruikt bij vormingen en voordrachten of die de arts of diëtist met zijn patiënten/cliënten kan meegeven.

Het is niet leuk om vast te stellen dat je ongezond eet, maar het zet wel aan tot nadenken.

Hulporganisaties.beGezondheidstest.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER