Minder kans op wiegendood met een tutter

Een nieuw onderzoek herbevestigt de positieve werking van fopspenen. Dat meldt het British Medical Journal dat de resultaten kreeg toegestuurd van een studie bij 185 baby's die overleden ten gevolge van wiegendood en 312 gezonde baby's. Tutters zorgen er zo bijvoorbeeld voor dat de luchtwegen van de baby niet worden afgesneden. Wat is wiegendood? Wanneer baby's jonger dan 1 jaar plotseling overlijden zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is, spreken artsen van wiegendood. In de meeste gevallen is de oorzaak van het overlijden onbekend. Wiegendood is de meest voorkomende doodsoorzaak bij baby's. Toch zijn er risicofactoren die de kans op wiegendood verhogen.

Men denkt zo bijvoorbeeld aan voedings- en slaapstoornissen, problemen met het hartritme, stoornissen van het autonome zenuwstelsel, infectieziekten, slokdarmontstekingen, neurologische afwijkingen en problemen met de lichaamstemperatuur.

Ook de omgeving zou een cruciale rol spelen bij het ontstaan van deze factoren. Men vermoedt dat roken in de nabijheid van het bedje van de baby slecht is. Ook moet men er op letten dat de baby niet te warm is toegedekt. Aan de andere kant is een te koude kamer even ongezond. Tenslotte speelt de slaaphouding van de baby een belangrijke rol. Jonge moeders wordt aangeraden om de baby niet op de buik met het gezichtje in het kussen te slapen te leggen.

Tutters.

De Amerikaanse studie toont aan dat de fopspeen bij sommige van deze risicofactoren een positieve rol kan spelen. De speen dwingt de kindjes namelijk om door de neus te ademen. Verstikking kan optreden als baby's enkel door de mond ademen, na het braken, als het laken over de mond gevallen is of als ze op hun buik in slaap vallen en hun mond in het hoofdkussen duwen.

Ook de ring van de tutter heeft een functie. Hij voorkomt immers dat de baby zijn gezichtje tijdens het slapen in het kussen kan begraven.

Verhoogd risico als de tut wordt afgenomen bij jonge kinderen…

Volgens onderzoekers lijkt het erop dat het gevaar voor wiegendood mogelijk het grootst is tijdens nachten waarin de fopspeen voor de verandering eens niet wordt gebruikt en dit zolang de baby nog geen jaar oud is.

Enkele praktische tips:

1. Laat je baby altijd op de rug slapen, in een bed met een stevige matras; zorg dat de matras goed past in de beddenbak, zodat er geen spleten zijn waarin baby's armen of benen geklemd kunnen raken.

2. Zorg dat de kamer niet te warm is, 18 tot 20°C volstaat. Verlucht de kamer overdag.

3. Let op de temperatuur bij het slapen. Baby's hebben het vlug te warm. Donsdekens en een hoofdkussen zijn uit den boze.

4. Rook nooit in de nabijheid van een baby of in zijn kamer. Laat de baby niet slapen in een ruimte waar gerookt wordt. Lucht de kamer waarin je baby slaapt trouwens geregeld.

5. Hou je baby in je nabijheid als het enigszins kan, zowel ´s nachts als overdag.

6. Geef het geen hoestbedarende middelen, of andere medicamenten, tenzij op doktersvoorschrift.

Zelfhulpgroepen rond wiegendood.

1. Vlaamse Vereniging van Ouders met een wiegendood, alte- of risicokind – Josien Olders – Vredelaan 29 – 8370 Blankenberge – tel: 050 41 06 25.

2. vzw Zelfhulp Wiegendood Waasland – Mevr. Maes – Pottersstraat 78 – 9170 Sint-Pauwels – tel: 03 776 01 14.

www.kindengezin.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here