Met alle Chinezen maar niet…

PEKING – Zelfmoord is de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge Chinezen tussen 20 en 35 jaar. Volgens staatsmedia plegen per jaar een kwart miljoen mensen in deze leeftijdsgroep zelfmoord. Bij nog eens tussen de 2,5 en 3,5 miljoen mensen mislukt een zelfmoordpoging. Het gaat veelal om hoger opgeleide mensen. Volgens The China Daily zijn veel jonge Chinezen depressief. Ze kampen met de steeds grote stress in de snel veranderende Chinese samenleving. De maatschappij vraagt steeds meer van werkende Chinezen en de druk om te presteren is enorm.

Uit eerder onderzoek bleek al dat ook de een-kindpolitiek leidt tot gevoelens van eenzaamheid en depressie.

Deze bevindingen illustreren dat zelfmoord bij jongeren (en niet alleen bij hen) rechtstreeks gerelateerd is aan de té snelle ontwikkeling van onze technologische samenleving,waardoor heel wat jongeren geloven niet te kunnen voldoen. Freud voorspelde deze tendens al, toen hij zei dat 'naarmate een cultuur zich steeds sneller en meer gaat ontwikkelen, de neuroses bij het individu zullen toenemen omdat dit individu zich meer en meer schuldig gaat voelen over het feit van niet meer of onvoldoende mee-te-kunnen'.

Deze schokkende bevindingen, in een samenleving die zich volop aan het profileren is naar Westers model, moet ons allen én de beleidmakers ervan overtuigen om minder druk op jongeren te leggen en méér dan ooit hun zelfwaardegevoel te stimuleren in opvoeding en school.In het bedrijfsleven weet men al lang dat : 'Succes is de grootste vijand van een onderneming'

Bob Vansant, psychotherapeut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here