Overgewicht en obesitas in geïndustrialiseerde wereld

Overgewicht en obesitas zijn algemene gezondheidsproblemen die in toenemende mate in de geïndustrialiseerde wereld voorkomen. Sociale, culturele en dieetfactoren hebben geleid tot een snelle toename in het aantal mensen met klinisch overgewicht of obesitas. Er zijn echter nog belangrijke hiaten in de kennis van de manieren waarop dieet, fysieke oefeningen en psychologische therapieën kunnen bijdragen tot gewichtsverlies.

De hier gerapporteerde studie (Cochrane Review) wou de effecten nagaan van psychologische interventies op overgewicht of obesitas als een middel tot blijvend gewichtsverlies. De 36 bestudeerde onderzoeken betroffen een variëteit aan psychologische interventies. Uit de studie bleek dat mensen die gewicht willen verliezen hun voordeel kunnen halen uit gedrags- en cognitieve gedragsinterventies gericht op het controleren van voedselstimuli, het bekrachtigen van gewenst gedrag en het ontwikkelen van methoden voor zelfmonitoring en probleemoplossing, evenals op het leren van het zichzelf realistische doelen te stellen. Cognitieve therapie werd niet effectief bevonden als behandeling voor gewichtsverlies.

De grootste gewichtsreducties werden bekomen in studies waarbij de gedrags- of cognitieve gedragstherapie werd gecombineerd met interventies gericht op dieet en fysieke oefeningen. Ook het verhogen van de intensiteit van deze psychologische therapieën verhoogde de gewichtsvermindering.

Andere psychologische vormen van therapie, zoals relaxatietherapie en hypnotherapie werden minder rigoureus geëvalueerd met betrekking tot hun effectiviteit als behandeling voor gewichtsverlies. Er was dan ook niet genoeg evidentie voorhanden om te komen tot een wetenschappelijk voldoende onderbouwde conclusie.

Dr Kelly Shaw van het Department of Health and Human Services in Hobart (Australië), stelt, als hoofdauteur van deze studie, dat dit werk de aanleiding zou moeten vormen tot het ernstiger bekijken van deze technieken en het uitvoeren van verder onderzoek dat de lange-termijn uitkomsten bestudeert. www.interscience.wiley.com in samenwerking met www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here