Deal Fortis bewijst onmacht van federale regering

Met de Fortis-deal bewijst de federale regering volgens fractieleider in de Kamer Jan Jambon en Vlaams parlementslid Geert Bourgeois nog maar eens haar onmacht. De federale regering heeft in de herfst van vorig jaar slecht onderhandeld, een koerswijziging was niet meer mogelijk en de belastingbetalers draaien nu op voor de rekening. Intussen kondigt Dexia-topman Mariani massale ontslagen aan: het ACW en de vele politici die er in de Raad van Bestuur zitten, dragen hiervoor een grote verantwoordelijkheid.

Slecht onderhandeld, al 6 miljard euro in rook opgegaan

Fortis werd voor een spotprijs verpatst aan BNP Paribas en nu kan men daar niet meer onderuit. In plaats van cash geld te vragen voor de verkoop van Fortis liet de federale regering zich door BNP Paribas betalen in aandelen. Daardoor is er al een verlies opgelopen van bijna 6 miljard euro! Jan Jambon: "De kostprijs van het Belgische wanbeleid neemt alsmaar meer dramatische proporties aan."

Pil aandeelhouders verzacht op kap van belastingbetalers

Door als overheid nu een waarborg te geven voor de rommelkredieten van Fortis probeert de regering de bittere pil voor de aandeelhouders wat te verzachten, maar ze doet dit wel op kap van de belastingbetaler. Jan Jambon: "BNP Paribas is de lachende derde: voor een prikje koopt ze een grote bank en de risicovolle onderdelen worden gewaarborgd door de Belgische staat, veel mooier kun je het niet hebben."

Fortis gedumpt, Dexia prioritair

Bovendien volhardt de regering Van Rompuy in de boosheid, net zoals die van zijn voorganger Leterme, en weigert ze een tijdelijke nationalisering van Fortis als een ernstige optie te onderzoeken. Ze wil immers de handen vrij houden voor Dexia, een bank die ondertussen ook al in een Franse machtsgreep zit.

Dexia kondigt massale ontslagen aan

Intussen kondigt Dexia doodleuk aan dat ze 900 jobs zal schrappen, waarvan minstens 350 in België. Geert Bourgeois: "Is het niet cynisch dat uitgerekend de bank van het ACW en van de politieke overheden overgaat tot massale ontslagen? En dat het van alle banken uitgerekend Dexia is dat de grootste portefeuille rommelkredieten heeft? Helaas zijn de werknemers hier weer de dupe van. Wij betreuren dat enorm." aldus Jan Jambon en Geert Bourgeois N-VA

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here