Gevaar voor hepatitis C via tongzoenen mogelijk

Zoenen of het delen van een tandenborstel is niet alleen onfris, maar zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Het mogelijk fatale virus hepatitis C kan op die manier worden verspreid. Zo schrijft www.hulporganisaties.be. Wat is Hepatits C. Hepatis C is een virale leverontsteking die gemakkelijk via een bloedtest vastgesteld kan worden. Het virus wordt overgedragen door contact met besmet bloed. Hepatitis C is een sluipende ziekte die met symptomen als vermoeidheid en misselijkheid kan leiden tot ernstige, onomkeerbare schade aan de lever.

Hepatitis C komt 7 keer meer voor dan aids, is 10 keer meer besmettelijk en doodt 4 keer meer dan aids.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) zijn er ongeveer 170 miljoen dragers van het virus ter wereld. Sommige besmette mensen ervaren geen symptomen, terwijl anderen extreem moe zijn en zich heel slecht voelen.

Bij de één verdwijnt het virus binnen zes maanden uit het lichaam, bij de ander wordt het chronisch. Hepatitis C kan tot een ernstige leverziekte en zelfs tot de dood leiden.

Het virus is pas in 1989 geïdentificeerd. Ruim 75% van de patiënten zijn zich niet bewust van hun aandoening en kunnen dus anderen besmetten. Er bestaat nog geen vaccin tegen hepatitis C.

Hepatitis C gevonden in speeksel bij zwaar besmette personen.

Tot nu werd aangenomen dat Hepatitis C alleen verspreid werd als er bloed van een besmet persoon in de bloedbaan van een ander terechtkomt. De onderzoekers van de Universiteit van Washington vonden nu echter ook sporen van het virus in het speeksel van met hepatitis C besmette mensen. Zij menen dan ook dat het virus ook via het speeksel kan worden overgedragen.

Het is de Britse nieuwszender BBC die het nieuws verspreidde. De Amerikanen onderzochten het speeksel van 12 personen met hepatitis C. Zij namen 21 dagen lang monsters af. In 52 van de 248 (dus in 1 op 5) speekselmonsters werden sporen van het virus aangetroffen. De proefkonijnen bij wie sporen in het speeksel werden gevonden, hadden relatief gezien hoge virusniveaus in hun lichaam. Daarnaast vonden de onderzoekers een verband tussen hepatitis C-sporen in het speeksel en tandvleesinfectie. Ze beweren dat het mogelijk is dat er sporen in het speeksel terechtkomen als het tandvlees bloedt.

'De kans is klein, maar het zou mogelijk kunnen zijn om hepatitis C over te dragen met een zoen', zegt ook Basil Williams van het Britse National Hepatitis C Resourch Center. Hij erkende tegenover de BBC dat er meer onderzoek nodig is om hier zekerheid over te krijgen.

Preventietips voor niet-besmetten.

1. Gebruik geen drugs. Wie drugs gebruikt, laat zich best vaccineren tegen hepatitis a en b en deelt zijn naalden, spuiten of ander materiaal niet.

2. Laat je persoonlijk verzorgingsmateriaal zoals tandenborstels en scheergerief niet door andere mensen gebruiken.

3. Indien je in de gezondheidssector werkt: werk altijd met beschermingsmethodes bij het verzorgen van andere patiënten. Let op voor prikaccidenten: schuif na het gebruik van naalden nooit de kapjes terug op de naalden: zo worden de meeste prikaccidenten veroorzaakt: laat je vaccineren tegen hepatitis b.

4. Bedenk je voor je te laten tatoeëren of een piercing te laten plaatsen: men kan worden geïnfecteerd door bloed dat op het materiaal is aangebracht of als de persoon die de tatoeage of de piercing plaatst niet volledig steriel werkt.

5. Hepatitis C kan door seksueel contact alleen worden overgebracht bij bloedcontact. Je gebruikt dus best een condoom als je meerdere partners hebt.

bron: http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here