PACT wint tweede Landjuweelfestival.

De afgelopen week toonden de Vlaamse amateurtheater– gezelschappen wat ze waard zijn. Tijdens het slotmoment zondagavond in het Gentse NTGent werden de winnaars bekend gemaakt. "Schöpfung und Evolution" van amateurtheater PACT uit Aalst wint het Landjuweeltornooi 2008. Het gezelschap krijgt 750 euro en de productie wordt samen met "Vier zusters" van vzw De Peoene uit Mechelen, opgevoerd op de volgende editie van het Theaterfestival. Naast het Nationale Landjuweel werd zondagavond ook de Gouden Stoel voor de beste verteller uitgereikt. Deze prijs ging naar Luc Geysen, omdat hij zowel voor jonge kinderen als voor de kinderen die wij zijn, weet te vertellen.

Actrice Els Dottermans was gastvrouw van dienst. Rob Van Genechten was als voorzitter van OPENDOEK haar eerste gast. Hij was vol lof over de manier waarop het Landjuweelfestival in Gent ontvangen werd. Niet alleen de steun van de Stad Gent en de provincie, maar ook de vlekkeloze samenwerking van NTGent, Circa en EFTC overtuigde de organisatie om volgend jaar haar tenten voor een derde keer op te slaan in Gent. Lieven De Caluwe, schepen van Cultuur, bevestigde het verhaal van Rob Van Genechten, de liefde is blijkbaar wederzijds. Schepen De Caluwe: "Met een dertigtal gezelschappen is het amateurtheater goed vertegenwoordigd in Gent. In het nieuwe cultuurcentrum Circa werd de nodige kennis samengebracht. Dat omvat niet alleen de nodige artistieke maar ook het praktische aspect: ticketing, techniek, promotie, perscontacten en zo meer". Het ziet er naar uit dat het Landjuweelfestival de komende jaren in Gent zijn tenten opslaat.

Dat het Landjuweelfestival die infrastructuur goed kan gebruiken bewijst het uitgebreide programma van 25 voorstellingen in maar liefst 5 zalen. Het figurentheater kwam sterk aan bod met acht voorstellingen. Er waren ook vier jongerenproducties. Hier volgden jongeren workshops, volgden elkaars voorstellingen en kletsten gezellig na in jeugdherberg De Draeke. Tijdens de workshop "Shakespeare Today" bracht OPENDOEK 24 acteurs uit binnen- en buitenland samen rond één van de meest vooraanstaande Shakespeare kenners: Michael Bogdanov. De prijsuitreiking werd afgesloten met een fijne slotdrink waar alle deelnemers uitgebreid debatteerden over eigen en andere prestaties.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here