Jazz Middelheim lokt 14.500 bezoekers

Met 14.500 bezoekers op 4 dagen kende Jazz Middelheim een memorabele editie, met artistieke hoogtepunten van jazzlegendes en sterke Belgische formaties. Jazz Middelheim 2008 betekende ook een eerste samenwerking tussen de VRT en Jazz & Muziek vzw die de productie en artistieke invulling op zich nam. Beide partijen spreken over een uitstekende samenwerking en een vlekkeloze organisatie, kortom een geslaagd partnership in music, met een sterke basis voor de toekomst. Ook de samenwerking met de Stad Antwerpen verliep optimaal. Het festival betekende ook de start van het project Jazz in Antwerpen. Samen willen Jazz Middelheim, de Singel, de Roma, Follow the Sound en Arenberg een nieuwe jazzwind doen waaien in Antwerpen.

Het publiek reageerde erg positief op de setting in het prachtige kader van Park Den Brandt. Het festivalterrein werd opengetrokken en de nieuwe opstelling van de hoofdtent creëerde een groter ruimtegevoel. Het uitgebreide cateringaanbod viel in de smaak, alsook het comfort en de mooie zeilstructuren. Jazz Middelheim houdt al sinds jaren de traditie hoog: een rustig festival met een familiaal karakter. Dat was dit jaar niet anders met kinderanimatie en picknickmogelijkheden. Ook het experiment Klara for Kids wordt volgend jaar herhaald. Dit podium stond dagelijks in het teken van ritme en percussie. Han Bennink, Eric Thielemans, Chris Joris met Baba Sissoko, en Giovanni Barcella slaagden er om beurten in om ook bij de volwassenen een kinderlijke verwondering op te roepen. Wie er op het festival zelf niet bij kon zijn, hoefde geen moment te missen. De concerten werden live uitgezonden op Klara. De concerten, op het podium gepresenteerd door Lies Steppe, zijn nog te herbeluisteren op www.jazzmiddelheim.be naast een schat aan archiefmateriaal uit de vorige edities. En dit jaar werd het Toots concert van vrijdagavond live en integraal uitgezonden op Canvas, het extra-aanbod achter de rode knop.

De Belgische formaties verdienden hun stek tussen de jazzlegendes. Bij het Dré Pallemaerts Quintet viel het samenspel tussen Jozef Dumoulin en Bill Carrothers op. Jef Neve overtuigde moeiteloos met zijn Groove Thing-project. Saxofonist Robin Verheyen, één van de meest talentvolle jonge Belgische jazzmusici, bracht een stomend concert met een ijzersterk kwartet. Het Brussels Jazz Orchestra liet horen waarom het momenteel als een van de beste bigbands ter wereld wordt beschouwd. De New Cool Collective bigband swingde dan weer in de traditie van de grote showorkesten en liet buiten de tent menige beentjes losgooien. Jazzsingers Elisabeth Kontomanou en Andy Bey bevestigden hun doorbraak na vele jaren hard werk, terwijl de organisatie ook enorm gecharmeerd was door nieuwkomer José James.

Absolute hoogtepunten waren het openingsconcert van het Charles Lloyd Quartet, het nu al legendarische concert van Toots Thielemans met Kenny Werner, Jef Neve, EX-Material met o.m. Bill Laswell, en festivalafsluiter Wynton Marsalis, die het publiek vergastte op een surprise act van Toots Thielemans. Festivalpeter Toots Thielemans was ook op de tweede dag in grote doen en zorgde samen met het Kenny Werner Quartet voor het absolute hoogtepunt. Inmiddels maken de organisatoren zich op voor de feestelijke 28e editie in 2009, want dan zal het exact 40 jaar geleden zijn dat Jazz Middelheim voor de eerste keer plaats vond. Info: www.jazzmiddelheim.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here