KMO's in de textielsector zijn extra blootgesteld aan risico's

Namen, 31 juli 2008 – Volgens de kredietverzekeraar Atradius kwam de Belgische kledingindustrie, en voornamelijk de handelaars, onder druk te staan in de loop van de eerste helft van 2008. Ondanks het relatieve succes van de omzet tijdens de koopjesperiode besloot de marktleider voor kredietverzekeringen om de kleding- en schoenensector op haar "watch list" te zetten.

"Volgens onze analyses is de economische situatie van de kledingindustrie erop achteruit gegaan", aldus Claude Troussart, executive manager Risicoarbitrage van Atradius België/ Luxemburg. De distributiesector voor kleding werd dan ook opgenomen in haar "watch list" van sectoren die aanzienlijke risico's vertonen.
Er bestaan verschillende redenen om de kledingsector in een kritiek daglicht te stellen. Naast de traditioneel lage ratio voor eigen fondsen onder de kledingdistributeurs duiken er de laatste tijd problemen op met de financiering van de bedrijven, die ontstaan door de wereldwijde kredietcrisis.

Bovendien heeft de druk die de consument ondervindt als gevolg van de stijging van de energiekosten en de daling van de koopkracht een negatief effect gehad op de vraag naar kleding in de loop van de eerste helft van 2008. De sector spreekt trouwens van een "matig" seizoen. Het relatieve succes van de koopjesperiode volstond niet om de opgelopen vertraging ten opzichte van boekjaar 2007 in te halen.
De sector is trouwens van nature uit volatiel: de activiteit van de distributeurs hangt in erg grote mate af van het weer – een regenachtige zomer of een erg warme winter kunnen de resultaten van een heel jaar op de helling zetten.

De problemen in de textielsector nemen alsmaar toe
"Door de sterke stijging van de energieprijzen en de prijzen voor voedingsmiddelen moet de consument momenteel kiezen tussen investeren in zijn huis, zijn auto, zijn vakantie of kleding", aldus Claude Troussart, en hij komt tot de volgende slotsom: "Kleding komt dan vaak op de tweede plaats bij de consument".

De kredietverzekeraar Atradius verwacht dat de problemen in de textielsector in de loop van het jaar alleen maar zullen toenemen, zowel op het vlak van financiering als wat betreft de vraag van de consument. "De toenemende druk op de traditionele handelaars zal ook de kledingfabrikanten treffen, die namelijk meer goederen zullen zien terugkomen dan in het verleden", beaamt Claude Troussart.

In de loop van het vorige financiële boekjaar stond de textielsector op de tweede plaats wat betreft het wereldwijde aantal aanvragen die werden ingediend bij Atradius. In de loop van de eerste helft van 2008 is de verliescoëfficiënt van de textielsector opnieuw gestegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here