Meer jobs zijn beste remedie tegen stijgende armoede

De krant De Standaard pakt vandaag, 22 juli 2008, uit met cijfers die de armoedebestrijding van de Europese lidstaten tegen het licht houden. Daaruit blijkt ondermeer dat België opmerkelijk minder goede resultaten boekt dan buurland Nederland. De oorzaak voor de groeiende armoedekloof is even eenvoudig als fundamenteel: onze noorderburen kunnen terugvallen op een grotere activiteitsgraad. Voorzitter Bart Somers: "Deze cijfers leggen nog maar eens de vinger op de wonde. Willen we onze sociale zekerheid levensvatbaar houden, dan moeten er meer mensen aan de slag. Meer jobs zijn duidelijk de beste garantie tegen armoede. Werk maken van meer werk moet meer dan ooit de prioriteit worden van deze regering. We mogen de mensen niet in de steek laten, en zeker niet de zwaksten en armsten onder ons."

Een hogere activiteitsgraad en langere carrières versterken het economisch weefsel, maar zijn minstens even belangrijk voor de verankering van ons solidariteitssysteem. Somers: "Het is op zich al onaanvaardbaar dat een land als België nog steeds zoveel armoede kent. Maar in de nabije toekomst zal de vergrijzing ook nog eens met volle kracht toeslaan. Dat zal nog meer druk zetten op onze sociale zekerheid, op ons pensioenstelsel. We mogen absoluut niet toelaten dat onze welvaart smelt als sneeuw voor de zon. De ambitie van de overheid om meer jobs te creëren moet daarom meer wind in de zeilen krijgen."

De Vlaamse liberalen verwijzen nogmaals naar de recepten voor een hogere activiteitsgraad. Lagere lasten voor burgers en bedrijven moeten er voor zorgen dat werken beloond wordt. Het opvoeren van het activeringsbeleid voor werklozen zorgt dan weer voor meer inkomsten en minder uitgaven voor de overheid. Somers: "Open Vld preekt niet in de woestijn. Iedereen weet dat dit de instrumenten zijn om onze activiteitsgraad en dus onze welvaart te versterken. En nu weten we dus ook zwart op wit dat we door meer jobs te creëren de armoede een halt kunnen toeroepen. Een absolute plicht voor de overheid."

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here