Vlaanderen Feest, ook in Deinze.

Zaterdag 5 juli om 20 uur is er een optreden van Yasmine op de markt te Deinze. Nederlandstalige rock wordt zelden in verband gebracht met een vrouwenstem, maar dat gaat niet op voor Yasmine. De zangeres vond haar eigen muzikale eiland met haar achtste studio album 'Licht ontvlambaar': een wereld waar melodie en rauwe rock, maatschappijkritiek en liefde, ironie en speelsheid elkaar liefdevol omarmen. Yasmine en haar vaste band staan na 2 succesvolle theaterseizoenen klaar om ook de festivalpodia te veroveren, met een set die speciaal voor de festivals werd samengesteld. Energiek. Vurig. Nooit vrijblijvend en met het hart op de tong. Yasmine is ondertussen een genre op zichzelf geworden en samen met haar fijne schare aan muzikanten, kom je uit bij een buitengewoon team dat live als geheel de som der delen overstijgt. Kortom Yasmine: Ontvlambaar!

Vrijdag 11 juli is er om 19 uur een beiaardconcert met stadsbeiaardier Aime Lombaert en 20 uur is er de 11 juliviering in 'de Rekkelinge' in de Delcroixstraat met optreden van Jan De Wilde met muzikanten. Jan De Wilde werd op 1 januari 1944 in Aalst geboren. Hij liep school in het Sint-Maartensinstituut, een college met een knapenkoor waarin hij meezong van zijn vijfde tot zijn veertien jaar. Dat koor zou later het befaamde Cantate Domino worden. Toen zijn sopraanstem brak, verzamelde Jan wat lotgenoten en stichtte zijn eigen koortje. In het begin van de jaren zestig leerde Jan instrumenten bespelen en verzon hij zijn eerste melodietjes en teksten. Zijn eerste publieke optredens dateren van 1962, zijn eerste live tv-optreden van '65. In deze periode volgde hij kunstonderwijs aan de St. Lukas academie en was hij ook, als lid van jeugdclub St. Joris in Aalst, actief bezig met fotografie en vooral met poppentheater.

Bij aanvang van de zeventiger jaren groeide zijn bekendheid, vooral in het Humorfestival van Heist speelde en zong hij zich in de kijker. Zijn populariteit toen was in grote mate een gevolg van zijn aparte manier van liedjes maken en zijn bevreemdende houding op het podium. Hij had ook van in den beginne een zekere invloed op zijn collega's in zoverre dat men hem beschouwt als Jan de Eerste, de Echte in Vlaanderen van wie invloeden bij tal van collega's te merken zijn. Jan werkt zeer traag en nauwgezet aan zijn liedjes, al lijken ze ongepolijst. Zijn muziek is nooit gesofistikeerd. Zijn teksten zijn nu eens ironisch, dan weer sarcastisch. Sommige teksten krijgen recentelijk een meer tedere onderbouw. Met ouder te worden is zijn stem veranderd en heeft ze aan timbre gewonnen.

Gastspreker is de heer Walter Uyttenhove, Provinciaal Voorzitter Davidsfonds Oost-Vlaanderen Gratis toegang – iedereen is van harte welkom! Informatie: 09 381 95 10 – Cultuurdienst Stadhuis Deinze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here