Gabriel Yared brengt muzikaal eerbetoon aan Anthony Minghella.

Tijdens de 35ste editie van het Filmfestival Gent brengt componist Gabriel Yared muzikale hulde aan de dit jaar overleden regisseur Anthony Minghella. Yared was jarenlang de huiscomponist van Minghella en schreef de muziek voor diens The English Patient, Cold Mountain en The Talented Mr. Ripley. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met de Hogeschool Gent en vindt plaats op 15 oktober in het Conservatorium van Gent.

Gabriel Yared is één van de meest toonaangevende en succesvolle componisten van zijn generatie. De in Libanon geboren maar in Parijs residerende componist schreef sinds begin jaren '80 meer dan 70 soundtracks en werkte samen met regisseurs als Jean-Luc Godard en Jean-Jacques Annaud. Yared staat echter vooral bekend voor zijn jarenlange samenwerking met de Britse regisseur Anthony Minghella voor wij hij muziek schreef voor The English Patient, Cold Mountain, The Talented Mr. Ripley en Breaking and Entering. Zijn score voor The English Patient leverde hem zowel een Oscar als een Golden Globe en een Grammy op. Ook voor The Talented Mr. Ripley en Cold Mountain wist hij een Oscarnominatie binnen te rijven. Voor die laatste score viel hij ook twee maal in de prijzen tijdens de World Soundtrack Awards in 2004, voor beste componist en best soundtrack.

Het filmmuziekconcert met Gabriel Yared op 15 oktober in het Conservatorium Gent focust vooral op de vruchtbare samenwerking tussen Yared en regisseur Minghella die eerder dit jaar op 54-jarige leeftijd overleed. Maar er zal ook muziek te horen zijn uit La lune dans le caniveau en 37°2 le matin van Jean-Jacques Beineix en uit L'amant en Wings of Courage van Jean-Jacques Annaud. De muziek zal uitgevoerd worden door een kamerorkest met soprano en niet door een symfonisch orkest. Een bewuste keuze van Yared die zo de intimiteit van het concert en zijn muziek wil benadrukken. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met de Hogeschool Gent dat vanaf deze editie partner is van het festival. In het kader van deze samenwerking organiseert het festival een filmmuziekseminarie met Gabriel Yared voor o.a. de studenten van het Conservatorium.

Filmmuziekconcerten zijn al jaren de specialiteit van het Filmfestival Gent. Tijdens de 35ste editie van het Fimfestival Gent staan nog 4 andere concerten op het programma. Folkgroep Kadril speelt op 17 oktober filmmuziek uit films als Brokeback Mountain, Shakespeare in Love, Walk the Line, Barry Lyndon en Black Cat White Cat. En op 18 oktober sluit de uitreiking van de World Soundtrack Awards het festival af gevolgd door een concert met Tuur Florizoone (Aanrijding in Moscou), Oscarwinnaar Dario Marianelli (Atonement) en David Lynchcomponist Angelo Badalamenti (Twin Peaks, La cité des enfants perdus, Mulholland Drive).

Tickets concerten via Fnac: www.fnac.be of 0900 00 600 (

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here