Turkije – Duitsland op groot scherm op de Gentse Vrijdagmarkt.

De Gentse voetbalclub Galatasaray Gent brengt, in samenwerking met jeugdhuis Posküder en de Stad Gent, de halve finale van het EK 2008 Turkije – Duitsland op een groot scherm op de Vrijdagmarkt. Iedereen kan de wedstrijd gratis volgen, vanaf 19.50 uur. Dit evenement moet een echt voetbalfeest worden, wat ook de uitslag zal zijn. Er worden ook afspraken gemaakt over een mogelijke voetbal(auto)karavaan na afloop van de wedstrijd. Die zal binnen een beperkte zone mogen rondrijden. Bovendien kan het toeteren slechts tot maximum 1 uur na de wedstrijd. Nadien zal verbaliserend worden opgetreden. Dat geldt uiteraard ook bij verkeersovertredingen.

Burgemeester Termont heeft met de organisatoren enkele belangrijke afspraken gemaakt en in overleg met de veiligheidsdiensten en de organisatoren heeft de Dienst Feestelijkheden een inrichtingsplan opgemaakt. Het scherm, 50m² groot, zal opgesteld staan voor de inrit van de parking Vrijdagsmarkt, kant Kammerstraat. De Dienst Feesten en Evenementenbeleid voorziet een "veiligheidssleuf" vanaf het scherm tot en met (rondom) het standbeeld in het midden van het plein, zodat de hulpdiensten, indien nodig, tot middenin de massa bijstand kunnen verlenen. De veiligheidsdiensten zijn vertegenwoordigd. Een hulppost van het Rode Kruis zal voorzien zijn in de vakbondswinkel Pili Pili in de Meerseniersstraat, ter beschikking gesteld door het ABVV. De geluidssterkte mag maximum 90 dB bedragen. Na afloop van de wedstrijd wordt de geluidsuitzending meteen stopgezet. Er zullen geen extra verkoopstanden van drank en/of eten zijn.

De Verkeerstechnische Afdeling van de Politie maakt een plan op voor het in goede banen leiden van een eventuele autokaravaan bij winst. Er wordt geopteerd voor een zone (in plaats van een parcours) die zo veel mogelijk wordt voorbehouden voor de rijdende feestvierders: Dendermondsesteenweg – Dampoort – Dok Zuid – Dok Noord – Neuseplein – Nieuwevaart – Gasmeterlaan – Blaisantvest – Tolhuislaan – Rodelijvekensstraat – Sluizeken. Einde van de karavaan: 1 uur na het definitieve einde van de wedstrijd ( inclusief verlengingen).

In samenspraak met het Parket van de politierechtbank werden, naar aanleiding van de mogelijke verkeersovertredingen, de nodige afspraken gemaakt. Er zal worden geverbaliseerd voor roekeloos rijden, verkeersovertredingen én het claxonneren buiten de afgesproken zone en na het einduur. De opgestelde overtredingen zullen worden gebundeld in één dossier en zo worden overgemaakt aan het parket met het oog op vervolging. IVAGO plaatst bijkomende afvalcontainers en zorgt voor de finale reiniging. De Dienst Feestelijkheden zorgt voor bijkomende toiletunits. De toiletten in de Parking Vrijdagmarkt zijn eveneens beschikbaar.

De initiatiefnemers doen een oproep aan de voetbalfans om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar het plein te komen. De inritten en uitritten van de parking blijven vrij. Informatie Gentinfo 09 210 10 10 of gentinfo@gent.be (van maandag tot zaterdag van 8 tot 19 uur).

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here