Sociaal nieuwbouwproject Groendreef ingehuldigd

Vrijdagmiddag mochten minister Marino Keulen en schepen Martine De Regge 20 nieuwe appartementen inhuldigen. In 2003 besliste het Gentse stadsbestuur om in het kader van het project 'Zuurstof voor de Brugse Poort' de uitgeleefde stadswoningen aan de Groendreef te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Door de komst van krakers werd het project echter uitgesteld. Het project maakt deel uit van de nieuw aangekondigde Privaat Publieke Samenwerking (PPS) binnen de Sociale Huisvesting. Minister Marino Keulen gaf aan de firma SOWO Invest om in Gent vier sociale woningbouwprojecten te realiseren, goed voor 108 woningen. Schepen De Regge: "Een stad als Gent heeft nood aan sociale woningen, en zonder steun van de overheid zijn dergelijke woonprojecten niet realiseerbaar".

Voor minister Marino Keulen was het na de inhuldiging van de 39 sociale woningen aan de Drongensesteenweg de tweede keer dat hij in Gent aanwezig was voor dit project. Maar de minister heeft ambitieuze plannen: hij wil de komende jaren 45.000 nieuwe sociale woningen bijbouwen. Minister Keulen: "Er zijn in Vlaanderen nog te veel gemeenten waar het aantal sociale woningen bedroevend laag ligt, gelukkig scoort Gent met 12% sociale woningen dubbel zo goed als het gemiddelde. PPS heeft heel wat voordelen: de private partner ontwerpt, financiert, bouwt en staat in voor het groot onderhoud. De sociale huisvestingsmaatschappij staat in voor klein onderhoud en verhuurt. Totale bouwkost van het project is ca 1.630.000 euro, maar na 27 jaar worden de gebouwen voor een symbolisch bedrag (5.000 euro per woning) eigendom van de stad Gent.

Het geheel is gebouwd in een eigentijdse stijl met duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen. Door de gekozen bouwmaterialen integreert het gebouw zich zowel langs de Groendreef en de beslotenheid van de cité aan de Abrikoosstraat. Zo geven de appartementen langs de voorkant uitzicht op het water en achteraan op het rustige binnengebied waar er een zuidelijke bezonning is. Op het gelijkvloers werd gezorgd voor een licht opgetilde parkeergarage die inkijk van op de straat verhindert. Op de verdiepingen zijn alle appartementen van balkons voorzien. Schepen De Regge nodigde de bewoners uit om het glas te heffen, maar niet zonder hen uitdrukkelijk te vragen om met het nodige respect om te gaan voor hun omgeving en voor de medebewoners.

Na de inhuldiging van het gebouw ondertekende minister Marino Keulen nog een subsidiebesluit voor wegen- en rioleringswerken ter waarde van 252.750 euro voor het project Lange Velden te Wondelgem. Hier komen op initiatief van Volkshaard 496 woningen, waarvan 96 sociale woningen. Volkshaard legt de totale infrastructuur aan, kostprijs 1.260.000 euro. Minister Keulen betaalt het aandeel dat sociale huisvesting ten goede komt: 20% of 252.000 euro. De rest wordt door Volkshaard teruggevorderd van de verkavelaar. Schepen De Regge bedankte buurtwerkers Jordi Buys en Peter Dewit voor de geleverde inspanningen. Ook Danielle Sergeant en Michelle Beun, consulenten van de Sociale Cel Huisvesting werden bedankt, evenals de talrijke vrijwilligers die meehelpen om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Het feestje achteraf met optredens, kinderanimatie en buurtcafé, een initiatief van het Buurtwerk, de VZW Jong en het bewonerscomité BuurtgeWoel werd een echt succes.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here