Genomineerden Django d'Or 2008 gekend.

De namen van de genomineerden voor de Belgische Django d'Or trofeeën 2008 zijn bekend. Een vakjury van 12 leden besliste zonet om binnen 2 categorieën volgende artiesten te nomineren. Django d'Or Jong Talent 2008: Alexandre Cavaliere (viool), Quentin Liégeois (gitaar) en Robin Verheyen (saxofoon). Voor de Django d'Or Gevestigde Waarde 2008 zijn Bart Defoort (saxofoon), David Linx (zang) en Dré Pallemaerts (drums) genomineerd.

De laureaten worden bekend gemaakt op 10 juli tijdens een ceremonie op de openingsavond van het Gent Jazz Festival. De jaarlijkse Django d'Or uitreiking vindt afwisselend plaats op de Dinant Jazz Nights en het Gent Jazz Festival. De laureaten van het ene jaar spelen telkens op de openingsavond van het festival dat de volgende uitreiking mee organiseert. Bovendien wordt aan de 'Django d'Or Gevestigde Waarde' voor het eerst een geldprijs toegekend van 10.000 euro uit het werkingsmiddelen van SABAM. Het ene jaar wordt een Nederlandstalige en het ander jaar een Franstalige als beste musicus bekroond wordt. Voor de jaarlijkse award van 'Beste Jong Talent' zijn er geen taalgrenzen. Ook nieuw is dat de laureaat van de Django d'Or Jong Talent 2008 een geldprijs van 2.000 euro zal ontvangen van Vzw Jeugd en Muziek Vlaanderen.

De openingsavond van het Gent Jazz Festival start dus met de Django d'Or laureaten van 2007, het ensemble van gitarist Pierre Van Dormael, Django d'Or Gevestigde Waarde en pianist Pascal Mohy, winnaar van de Django d'Or Jong Talent. Na de uitreiking volgt het tweede luik met concerten van Lionel Loueke en Herbie Hancock. Naast deze twee Django d'Ors, toegekend door een professionele jury, reikt ook SABAM op 10 juli een speciale prijs uit: 'De Muze van SABAM CULTUUR'. Deze prijs bekroont elk jaar zowel een Franstalige als een Nederlandstalige Belgische jazzpersoonlijkheid voor zijn/haar speciale carrière, levenswerk of voor een belangrijke contributie op het gebied van jazz. De jury voor de SABAM prijs wordt respectievelijk voorgezeten door Johan Verminnen en Paul Louka.

De Django d'Or trofeeën zijn felbegeerd, als een ultieme erkenning. Ze zijn genoemd naar Django Reinhardt (1910-1953), de in België geboren legendarische gitarist, en voor het eerst uitgereikt in 1992 op initiatief van Frank Hagège, Jacqueline Danno en Babik Reinhardt. Aanvankelijk werden de Django d'Or trofeeën alleen vanuit Parijs (www.django.org) toegekend aan ofwel Franse, Europese of internationale jazzmuzikanten. Maar sinds 1995 reiken steeds meer landen hun eigen Django d'Or uit. Jean-Pol Schroeder is juryvoorzitter voor 'Gevestigde Waarde' en Marc Danval juryvoorzitter voor 'Beste Jong Jazztalent'. De winnaars ontvangen telkens een sculptuur van de Franse beeldhouwer Raymond Moretti. De organisatie van de Django d'Or-trofeeën in België ligt in handen van Christiane Hagège (Association Arts, Nuances, Culture – Paris) en van Ilan Oz, vertegenwoordiger voor België. Op http://www.jazzinbelgium.com/ldh/musicians/prizes/prizes/django_dor vindt men een overzicht van de Belgische laureaten en van de Belgische laureaten van Django d'Or in het buitenland. Meer informatie op www.django.org en www.gentjazz.com

Juryleden: Marc DANVAL (RTBF), Luc DE BAETS (Jazzmozaïek), Vincent DE LAAT (Muziekmozaïek vzw), Walter EICHER (BRF), Henri GREINDL (Les Lundis d'Hortense), Jean-Marie HACQUIER (Jazz Hot), André JOASSIN (Le Soir), Nicolas RENARD (Jazz Station), Jean-Pol SCHROEDER (La Maison du Jazz), Willy SCHUYTEN (De Werf), Marc VAN DEN HOOF (VRT), Karel VAN KEYMEULEN (De Standaard).

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here