Sarah Smeyers (N-VA) wil rookverbod veralgemenen

Twee op de drie cafés blijken de antitabakswet van begin 2007 niet te
respecteren. Ook 40% van de jeugdhuizen zou de nieuwe wet niet naleven. In restaurants waar roken volledig verboden is, wordt de wet door één op de drie overtreden. Het huidige rookverbod deugt duidelijk niet, het is veel te complex en bovendien discriminerend. Daarom pleit N-VA Kamerlid Sarah Smeyers voor een snelle bespreking en goedkeuring van het wetsvoorstel dat zij samen met CD&V-Kamerleden Nathalie Muylle en Jef Van den Bergh heeft
ingediend voor een veralgemening van het rookverbod.

Niet alleen restaurant-uitbaters die concurrentie ondervinden van
horeca-zaken waar nog wel gerookt mag worden, zijn het slachtoffer van de huidige rookregeling. Ook jeugdhuizen en sport- en culturele centra zijn slachtoffer van een regeling die hen strenger aanpakt dan gewone cafés. Bovendien is de huidige regeling allesbehalve doorzichtig en voorziet ze in tal van absurde uitzonderingen. Sarah Smeyers pleit daarom, naar buitenlands voorbeeld, voor een algemeen rookverbod.

Een algemeen rookverbod biedt tal van voordelen: het heft niet alleen de bestaande discriminaties op tussen de verschillende types van horecazaken, het biedt bovendien het horecapersoneel een rookvrije werkomgeving, iets waar alle personeel wettelijk recht op heeft. Tenslotte kan iedereen vanaf dan genieten van een gezonde, 'rookvrije pint'. Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat het rookvrij maken van de horeca veel mensen die vroeger weg bleven, terug naar de cafés kan lokken. De horeca-sector hoeft dus absoluut geen financiële gevolgen van een algemeen rookverbod te vrezen, veeleer integendeel.

Omdat Sarah Smeyers geen heksenjacht op de rokers wil organiseren, wil ze de horecauitbaters de mogelijkheid laten om onder bepaalde voorwaarden een rookkamer in te richten. Vele uitbaters hebben dat intussen reeds gedaan en die inspanningen mogen worden beloond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here