Een passiefhuis voor Natuurcentrum De Bourgoyen

Op zondag 20 april opent het nieuwe Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen op een feestelijke manier zijn deuren. Het gaat om een passiefhuis, dat wil zeggen dat men er heel weinig energie moet instoppen. De zon, de warmte van een koffiezettoestel of de verlichting, alles wordt volop benut. Een kleine verwarmingsketel volstaat om het gebouw, dat opgetrokken is uit duurzame materialen, te verwarmen. Bovendien oogt het gebouw dat met zijn 1.100 m2 vrij groot is toch heel sierlijk en elegant. Schepen van Leefmilieu Tom Balthazar: "Het is niet alleen een heel mooi maar ook een heel waardevol gebouw dat aantoont dat zuinig omspringen met energie loont".

In een passiefhuis wordt de warmte vastgehouden door de isolatie, hier is die 32 cm dik. Om toch verse lucht binnen te brengen wordt de binnenlucht zo veel mogelijk gerecupereerd en wordt er gecontroleerd geventileerd. Maar er gaat ook veel aandacht naar de oriëntatie van het gebouw, het waterverbruik en de keuze voor duurzame materialen. Architectenbureau EVR tekende voor het ontwerp, het verbouwde ook het Havengebouw om tot een passiefhuis. Opvallend is de structuur van het gebouw, met veel hout en glas: dat moet om een heel open en warm gevoel te geven. De zuidkant bestaat uit een systeem van houten latten die als zonnewering dienen. Die latten zijn thermisch behandeld zodat ze zonder schadelijke stoffen bestand zijn tegen de elementen.

Het gebouw wordt zondag feestelijk ingehuldigd met allerlei activiteiten, workshops, theater, rondleidingen en zo meer. Deze opening vindt niet toevallig plaats op de Dag van de Aarde, een organisatie van de Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt Gent, het Gents Milieufront en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Op deze dag wil de milieubeweging lokale overheden, bedrijven en gezinnen ervan overtuigen dat er samen iets te doen valt aan de klimaatverandering. Hieronder vindt u een overzicht van alle activiteiten die op zondag 20 april plaatsvinden. Ter plaatse zijn folders met uitleg over het doel van het Natuur- en Milieucentrum te verkrijgen en worden bezoekers rondgeleid

Programma:

De medewerkers van de educatieve cel van de Milieudienst stellen hun boeiende educatieve werking voor in twee workshops. In een groot aquarium maakt men kennis met het leven in de sloten van de Bourgoyen. In de energieworkshop voeren groepjes kinderen of een familie spelenderwijs enkele opdrachten uit. Aan beide workshops is een wedstrijd verbonden.
Tijdstip: doorlopend tussen 13 uur en 16.30 uur.

De tentoonstelling van de Academie voor Beeldende Kunsten is een bijdrage aan het pilootproject Energiescholen. De Stad Gent werkte hiervoor samen met de drie scholen van de stedelijke Campus Offerlaan. Leerkrachten en leerlingen van de Academie gingen aan de slag rond de thema's 'energie' en 'energiebesparing'. Nog tot en met 9 mei 2008 laten ze hun werken zien.

Dat natuur en milieu allerminst saaie onderwerpen zijn, bewijzen twee theatervoorstellingen: 'Mevrouw Drupjes', watertheater door Kip van Troje (3-7 jaar) en de 'Volle Pot' van de Vieze Gasten. Volle Pot: om 13.45 uur, Mevrouw Drupjes: om 15 uur

Met de fiets gaan we op zoek in de stad naar antwoorden op ludieke en interessante vragen over klimaat en energie. Men krijgt een wegbeschrijving en een aantal vragen mee die men onderweg op eigen tempo kan oplossen. De deelnemers met de meeste juiste antwoorden maken kans op een prijs! Organisatie: Gents Milieufront.

De architect van de MilieuAdviesWinkel is één van de architecten die het bezoekerscentrum heeft ontworpen. Hij helpt u tijdens een speeddate graag verder met al uw vragen over duurzaam bouwen en wonen. Doorlopend tussen 13.30 uur en 16.30 uur. Duur: maximum 30 minuten per date. Organisatie: Gents Milieufront.

Om kinderen en jongeren op speelse wijze kennis te laten maken met het klimaat en de opwarming van de aarde, bedacht de Jeugdbond voor Natuur en Milieu het klimaatspel. Zes landen hebben besloten om iets aan hun CO2-uitstoot te doen. Tijdstip 15.00 uur. Organisatie: Jeugdbond voor Natuur- en Milieu.

Zien we al de invloed van de klimaatswijziging in de Bourgoyen? Gidsen van Natuurpunt leiden de bezoekers rond in het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen. Tijdstip: 3 vertrekmomenten 14 uur, 14.30 uur, 15 uur. Duur: afhankelijk van het vertrekmoment, aankomst is telkens om 16.30 uur. Organisatie: Natuurpunt Gent.

Dorst gekregen van al die opwarming? Er wacht u een warm onthaal in het frisse klimaatcafé met een ruim assortiment aan koele bio- en fairtradedrankjes en hapjes.

Op het slotmoment stellen de verschillende partners hun plannen voor het klimaat voor. Nadien maakt Tom Balthazar, schepen van Milieu en Sociale Zaken de winnaars van de prijzen van de verschillende wedstrijden bekend. Tijdstip: 16.30 uur -17 uur.

De Dag van de Aarde wordt sfeervol afgesloten met een unplugged concert van The Violent Husbands. Tijdstip: 17 uur -17.40 uur. Praktisch: de activiteiten lopen van 13 tot 18 uur. Locatie: Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke (Gent). Links:

http://www.natuurpuntgent.be

http://www.gentsmilieufront.be

http://www.gent.be/bourgoyen-ossemeersen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here