Literaire Lente in Gent met erotiek en chocolade.

Sinds midden maart staat Gent centraal in de programmatie van Radio 1 met Zogezegd in Gent, de eerste editie van de Literaire Lente in Gent. Op 4 april stapt ook het Cultuurcentrum Gent in de ring met een programma waar literatuur, poëzie en lezen centraal staan. Anne Provoost trekt het evenement op gang in de Vooruit waar talrijke organisaties een literair stadsfestival met een veelheid van tentoonstellingen, wandelingen, boekvoorstellingen, performances en zo meer aanbieden.

Maar wat hebben fictie, chocolade en erotiek met elkaar gemeen? Anne Provoost: "Ik ben geboren in de jaren '60, met warme dagen waar alles mogelijk was. Nu staan we tussen de brokstukken van die idealen met als vraag: is er nog een toekomst? In '68 zeiden we dat fictie en verbeelding de realiteit bepalen". Maar hoe zit het: zijn we seksueel bevrijd of staan we niet veel verder dan toen? Wellicht wordt "Erotica, zogezegd en zo gezongen" het drukst bijgewoonde evenement. Verhalen over vlees en genot, vieze liedjes, onthutsende archiefbeelden en een onschuldig meisjeskoor. En met bovendien de Fenomenale Feminateek van Louis Paul Boon zoals u ze nog nooit zag. Kinderen niet toegelaten, of wat dacht u.

Dat chocolade een erotische stimulans uitoefent is geweten, maar wat heeft dat met literatuur te maken? Chocolatier Marc Vandenbussche maakt chocolade versies van de boeken van de Literaire Lente. Het evenement sluit aan bij het International Edible Book Festival, waarbij wereldwijd eetbare boeken gemaakt worden. In de bijbel staan passages waar verteld wordt over het opeten van boekenrollen. En in de middeleeuwen was het een veroordeling: wie iets schreef dat de overheid niet beviel moest als straf zijn eigen boek opeten. Vanwege de inkt kon dat dodelijk zijn.

De Literaire Lente telt echter heel wat meer evenementen. Tijdens het 'Zogezegde Estafettedebat' gaan we in debat over de toekomst en de utopie. Wat blijft er over van mei '68? In 'Het Geheugen, Zogezegd' brengen we een eerbetoon aan ons literaire geheugen en in het 'Zogezegde Unplugged Voorlezen' kruipen we op de gezelligste zolder om te luisteren naar topstemmen die ons blijkbaar heel wat voor te lezen hebben. Het volledige programma leest u op www.gent.be/cultuurcentrum Link: http://www.anneprovoost.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here