Hevige politieke rel rond kip in bejaardentehuis.

Hoe maken we een rusthuis gezellig en huiselijk? De Vijvers uit Ledeberg is niet aan zijn proefstuk toe om het woon- en zorgcentrum gezellig en huiselijk te maken. Vorig jaar werden er plantenbakken geplaatst op maat voor bewoners met een rolstoel en er kwam er een groot kippenhok in de tuin. Dit jaar bestaat De Vijvers 10 jaar en dit wordt dan ook feestelijk gevierd. Vorige maand nog reden de bewoners in de carnavalstoet in Ledeberg rond met een eigen ontworpen praalwagen en kwamen Nicole en Hugo zingen voor de bewoners.

Nu pakt Vijvers uit met een opvallend kunstproject. Drie polyester kippen zullen er de tuin opfleuren: Dotty, Karootje en de Belgische Kip. OCMW voorzitter Geert Versnick: "De Belgische kip is ontworpen door bewoners die erg begaan zijn met het voortbestaan van ons land". Het idee om polyester kippen te laten maken ontstond in 2006 door de samenwerking met studenten van de Hogeschool Gent. Coördinator Bie Hinnekint: "Het personeel wou meer kleur en leven in de binnentuin en iets moois voor de bewoners om naar te kijken". Het animatieteam begeleidde de inspiratie van de bewoners in vier creatieve ateliers.

Tijdens de seniorenweek zijn alle ontwerpen met het verhaal erachter tentoon gesteld. Het werd een participatieproject waarbij bewoners, familie en personeel mee bepalen hoe hun omgeving eruit ziet. De kippen stralen iets opgewekt en luchtig uit en verwijzen naar de kunstenaars Niki De Saint Phalle en Anton Gaudi. Dotty is beschilderd met de dikke stippen waarin de leefruimtes van de afdelingen van de dementerende recent herschilderd werd. Karootje werd beschilderd met een Madras-ruit, een motief waar in de jaren '70 veel huiselijk textiel van gemaakt werd. De Belgische Kip is ontworpen door een groepje bewoners dat erg begaan is met het voortbestaan van België en die ongerust zijn over wat ze via de media vernemen over de toekomst van ons land.

Het ziet er echter naar uit dat de kippen van het rustige bejaardentehuis grote politieke beroering veroorzaken. Vlaams Belang, N-VA en CD&V veroordelen scherp de houding van OCMW Voorzitter Versnick die in een Gentse krant verklaart dat de Belgische kip een statement is voor het behoud van België. Het woon- en zorgcentrum De Vijvers moet politiek neutraal zijn: politieke of levensbeschouwelijke statements horen daar niet thuis. Door dit expliciete pro Belgische en dus impliciete anti-Vlaamse statement worden de senioren en bewoners met een Vlaamse overtuiging uitgesloten. De vraag is nu of OCMW voorzitter Geert Versnick de neutraliteit zal herstellen door toevoegen van een Vlaamse leeuw of een Vlaamse kip. Wie het afgelopen jaar de politieke toestand volgt weet dat wie het luidst kakelt niet noodzakelijk de meeste eieren legt.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here