Gentenaars ontdekken ICT toepassingen tijdens Digitale Week

Van 17 tot en met 21 maart slaan tal van Gentse organisaties de handen in elkaar om samen de digitale kloof te dichten. Jong of oud, computerleek of computerfreak: iedereen is welkom en er is voor elk wat wils. De week wordt feestelijk en groots geopend met een digitale doebeurs op zaterdagnamiddag 15 maart in de Pacificatiezaal van het Stadhuis. In 1998 ontstond in Frankrijk het idee om een Digitale Week te organiseren. De voortrekkers haalden hun inspiratie bij het populaire 'Fête de la Musique' en pasten hetzelfde concept toe op de ICT en multimediawereld. In 2001 werd de Digitale Week voor het eerst in België georganiseerd. Brussel en Wallonië namen met het 'Fête de l'Internet' het voortouw. In 2006 sprong ook de Stad Gent op de trein van de Digitale Week. De vorige editie leverde in heel Vlaanderen 57 activiteiten op.

De Digitale Week wordt gecoördineerd vanuit het Programma 'De strijd tegen de digitale kloof'. Dit moet zorgen voor gelijke kansen op het vlak van informatie, communicatie en inspraak voor alle Gentenaars en verbeterde mogelijkheden in het onderwijs, werk en vrije tijd door het gebruik van nieuwe technologie zoals gsm, internet, pc, digitale televisie en zo meer. Er moet daarbij niet alleen voor voldoende materiële toegang gezorgd worden. Er moet ook aandacht worden besteed aan de vaardigheden van de gebruikers. Daarom stelt de Stad Gent mobiele pc klassen ter beschikking waarop organisaties een beroep kunnen doen om mensen een basisopleiding in pc en internetgebruik te geven. Een belangrijke taak bestaat erin om mensen te informeren over de mogelijkheden om opleidingen te volgen en om gratis het internet te gebruiken in openbare computerruimtes. Tot slot wordt er informatie verspreid over de 20 Gentse infokiosken.

Tijdens de Digitale Week stellen heel wat stadsdiensten, verenigingen, scholen, OCMW dienstencentra en bedrijven hun deuren open en organiseren activiteiten rond ICT en multimedia. Iedereen is welkom om die dingen uit te proberen waar ze anders niet meteen de kans toe krijgen. Voor de ene is dat een allereerste e-mail versturen, voor een ander is het een eigen weblog aanmaken. Gent legt dit jaar het accent op activiteiten met een blijvend en duurzaam karakter. Tegelijk is het een uitnodiging om ook de rest van het jaar in de digitale wereld te duiken. De Stad Gent doet trouwens ook inspanningen voor zijn eigen medewerkers: tijdens hun lunchpauze kunnen ze presentaties bijwonen over e-government, digitale fotografie en de digitale bibliotheek. Er zijn ook speciale ontbijtsessies voor de arbeiders voorzien. Zo wil het stadsbestuur ook bij het eigen personeel de digitale kloof overbruggen.

Op zaterdag 15 maart, van 14 tot 18 uur wordt de Pacificatiezaal van het stadhuis een digitaal ontmoetingscentrum. Iedereen krijgt er de kans om leuke dingen te doen: digikunst bouwen met oude computers, digitale foto's maken, de mogelijkheden van een elektronische identiteitskaart ontdekken, websites bouwen, op verkenning gaan door de stad in drie dimensies, legaal muziek downloaden van het internet, chatten met een bekende Gentenaar, een spannend GPRS spel spelen en nog veel meer. Een handig boekje met het volledig programma van de Digitale Week bevat alle activiteiten. Dat boekje is gratis te krijgen in de Stadswinkel, via Gentinfo (tel. 09 210 10 10, gentinfo@gent.be). Het programma is ook beschikbaar op www.gent.be >Leven > Welzijn > Digitale Kloof.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here