Dorp op Stap in het voorjaar: tijdig inschrijven!

Dorp op Stap is een initiatief van de Minister van Cultuur en het Festival van Vlaanderen. Het project nodigt per Vlaamse provincie één dorp uit voor een concert in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Voor de achtste editie worden op zaterdag 31 mei méér dan 2000 mensen op hun respectievelijke dorpspleinen opgehaald door bussen van De Lijn die hen naar Brussel brengen. In het PSK kunnen de dorpelingen genieten van een spetterend klassiek concert verzorgd door het Nationaal Orkest van België. Op het programma: de 5e Symfonie van Peter Tsjaikovsky. Aansluitend op het concert is er een verbroederende drink waarop de vijf dorpen een regionale specialiteit voorstellen. Voordat de genodigden veilig terug thuis gebracht worden staan er gidsen klaar om iedereen Brussel te laten ontdekken. Net zoals vorig jaar krijgen de winnende dorpen eind april reeds een concertje gepresenteerd in het eigen dorp.

Voor Dorp op Stap maakt elke kleine gemeente , dorp of gehucht kans om deze uitstap te winnen. Het aantal inwoners mag niet groter zijn dan 2.500. Om het even wie (een vereniging, een particulier of de burgemeester) kan het initiatief nemen om zijn dorp in te schrijven. De dorpen schrijven zich in door te verduidelijken waarom hun dorp het nodig heeft om met cultuur in contact te komen en lanceren ideeën over hoe alle inwoners uit het dorp warm zullen gemaakt worden om deel te nemen aan de Brusseldag. Er wordt een creatieve motivatie verwacht op onderstaand adres vóór 15 maart. Een externe jury voert een eerste selectie door op 21 maart! De jury zal alle kandidaturen bekijken en de dorpen die het leukst en het meest gefundeerd uit de hoek komen, nomineren. De genomineerden zullen met een producer van Radio 2 een audio reportage maken over hun dorp. Via een SMS wedstrijd waarbij iedereen zijn stem kan uitbrengen worden eind maart de winnaars bepaald.

Bedoeling is dat Dorp op Stap naast het culturele luik ook de sociale cohesie in de dorpen verstevigt. Om al deze doelstellingen te realiseren neemt Dorp op Stap alle potentiële drempels weg: gratis vervoer, gratis concert, artistiek kinderprogramma tijdens het concert, terugbetaling van de babysitkosten, gratis lunch en vieruurtje, gratis (bus)wandelingen met professionele gidsen. Het volledige programma is bovendien aangepast aan rolstoelgebruikers. Inschrijvingen, vragen of opmerkingen zijn welkom bij het Festival van Vlaanderen Brussel tav Eline Vanfleteren, Ravensteinstraat 36, 1000 Brussel. Tel: 02/548.95.91 of fax: 02/548.95.90. Mail: eline@festival.be Link: www.dorpopstap.be

Guido Van Peeterssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here