Massale paddentrek verwacht

De koude van de afgelopen weken dwong onze padden om in hun winterverblijf af te wachten. Nu het warmer en vochtiger wordt met temperaturen 's nachts boven de 7 graden, zullen deze diertjes massaal op pad gaan op. Een weg die niet zonder gevaren is. Na hun winterslaap denken amfibieën alleen nog maar aan paren. Bij duisternis, regen en temperaturen vanaf 7 graden kruipen deze dieren uit hun schuilplaats en trekken instinctief naar water.

Wie geluk heeft, kan zonder problemen naar een voortplantingspoel trekken. De iets minder fortuinlijke dieren moeten soms een verharde weg oversteken en het alsmaar toenemende verkeer trotseren. Daarom gaan vrijwilligers van Natuurpunt en andere organisaties 's nachts op pad om de amfibieën een handje te helpen.

Om onze amfibieën een goede kans te geven om levend hun voortplantingspoel te bereiken, nemen we verschillende maatregelen. Verkeersborden met een pad erop waarschuwen automobilisten. Maar veel effectiever is het plaatsen van een scherm voor de padden. Als ze langs links of rechts een uitweg proberen te zoeken, vallen ze in emmers. Deze zijn ingegraven in de grond en dienen als levensreddende valkuil. Elke morgen en avond halen vrijwilligers de dieren uit de emmers en brengen de amfibieën naar de overzijde van de weg.

In 2004 werden er zo 67 000 padden, 5000 kikkers en 3577 salamanders gered. Ook dit jaar hopen we zoveel mogelijk amfibieën een veilige oversteek te geven. Wil je graag helpen. In heel Vlaanderen worden er activiteiten georganiseerd. Meer info over de paddentrek, de resultaten van vorig jaar en provinciale contacten vind je terug op de website van Natuurpunt http://www.natuurpunt.be/default.asp?ID=112

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here