5 miljoen voor productontwikkeling en design in Vlaanderen

Op 25 januari lanceert Flanders InShape een eerste oproep voor onderzoeksprojecten rond productontwikkeling en design. Flanders InShape is ondermeer opgericht om de ontwikkeling van de toegepaste kennis rond productontwikkeling en design te ondersteunen en om deze kennis ten dienste te stellen van de Vlaamse industriële bedrijven. Flanders InShape is een initiatief van Industrie Vlaanderen samen met de sectorfederaties Agoria, Fedustria en Essenscia. Ook gespecialiseerde dienstverleners, kenniscentra en het onderwijs werken er mee samen. Onder impuls van de Vlaamse regering ontvangt de competentiepool bijna 5 miljoen euro Vlaamse overheidssteun voor de eerste vier jaar. Met die middelen zal Flanders InShape bedrijven adviseren en onderzoeksprojecten financieel ondersteunen.

Internationale studies tonen een duidelijk verband tussen doordachte productontwikkeling en design en de bedrijfsresultaten. Deze studies geven ook aan dat alleen de strategische en systematische aanpak van productontwikkeling en design in de bedrijfsstrategie een blijvend positief resultaat garanderen. Het opstarten van onderzoeksprojecten rond productontwikkeling en design is een primeur voor Vlaanderen. Het onderzoeksprogramma is gericht op het verwerven, bundelen en vertalen van kennis tot bruikbare toepassingen ten behoeve van een ruime collectiviteit van bedrijven uit alle industriële sectoren in Vlaanderen. De projecten in het kader van dit programma zullen voor 75% gesubsidieerd worden door Flanders InShape. De uitvoering van een vraaggedreven onderzoeksproject kan gebeuren door één of meerdere kenniscentra of dienstverleners uit Vlaanderen of uit het buitenland.

Het internationale karakter van dit onderzoek moet Vlaanderen internationaal op de kaart zetten op gebied van productontwikkeling en design. Uiterste indiendatum voor de vraaggedreven onderzoekprojecten werd vastgelegd op 21 maart 2008. Om alle geïnteresseerde organisaties, hogescholen, universiteiten, competentiepools en dienstverleners te informeren organiseert Flanders InShape op 25 januari van 14.00 tot 16.00 uur in de kantoren van het IWT Vlaanderen een informatie sessie waarbij o.a. het volgende zal worden toegelicht:

– welke projecten komen in aanmerking?
– welke zijn de onderzoeksthema's?
– wie kan aanvragen, wie kan meewerken?
– hoe verloopt de procedure – van aanvraag tot realisatie?
– welke zijn de criteria voor goedkeuring?
– enz.

Voor meer informatie surf naar www.flandersinshape.be Op deze site vindt u alle praktische informatie.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here