Automatisch opstarten van programma is risicovol

In de maandelijkse top tien van bedreigingen van het wereldwijde inventarisatienetwerk van ESET, ThreatSense.Net, gaat deze maand INF/Autorun aan kop. Deze bedreiging staat al enige maanden hoog genoteerd, maar nu voor het eerst bovenaan de lijst. In december vormde INF/Autorun 4,88 procent van de bedreigingen.

INF/Autorun richt zich op het autorun.inf-bestand dat programma's automatisch opstart bij het gebruik van verwijderbare media, zoals usb-sticks. Virussen die dit bestand aanpassen of elders installeren kunnen zich via die media razendsnel verspreiden.

Een andere hardnekkige bedreiging staat nog steeds op plaats drie, de Win32/Adware.Virtumode. Dit is een applicatie die voor ongevraagde advertenties zorgt.

"Er staan de laatste maanden een paar hardnekkige bedreigingen in de top 10. Blijkbaar zijn er nog steeds veel computergebruikers die onvoldoende beveiligingsmaatregelen nemen. De Autorun-bedreiging is populair doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van usb-sticks, iPods en andere draagbare apparatuur met veel opslag. De virusschrijvers spelen hierop in", vertelt Nienke Ryan, Product en Strategie manager bij SpicyLemon, distributeur van onder andere de ESET beveiligingsproducten. "Alleen heuristische antivirus-software die scant op kenmerken van virussen kan hiermee omgaan. Op die manier profiteer van je een effectieve proactieve bescherming."

De top tien van december ziet er als volgt uit:
1. INF/Autorun 4,88%
2. Win32/Obfuscated.A1 4,57%
3. Win32/Adware.Virtumode 3,67%
4. Win32/Adware.Ezula 2,32%
5. Win32/PSW.Agent.NDP 1,81%
6. Win32/TrojanDownloader Ani.Gen 1,64%
7. Win32/Pacex.Gen 1,36%
8. Win32/Agent 1,10%
9. Win32/AutoRun.CH 1,10%
10. Win32/VB.EL 1,08%

ThreatSense.Net bevat zeer uitgebreide detectiestatistieken en verzamelt data van meer dan tien miljoen computersystemen van ESET-gebruikers (op anonieme basis). Het systeem inventariseert alle soorten bedreigingen waar computergebruikers mee te maken krijgen op hun systeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here