Neppillen overspoelen het internet

De Nederlandse opsporingsdiensten hebben opnieuw een handelaar in neppillen ingerekend. In zijn woning werden ruim 25.000 pillen tegen erectiestoornissen, gewichtsproblemen, haaruitval en andere kwalen gevonden. Tijdens de huiszoeking belde een koerier aan om nog eens vierduizend neppillen te leveren. De douane had enkele weken geleden ook al een door de man verstuurde zending onderschept. Het betrof 45 dozen met eveneens vierduizend pillen. Het gaat zowel om merkvervalste als ongeregistreerde medicijnen. Of de neppillen deden wat ze beloofden is niet geweten. Dat is het gevaar van deze illegale handel: er zijn steeds ernstiger risico's voor de volksgezondheid. De verdachte ontving de pillen in grote pakketten vanuit het buitenland en verpakte ze daarna in kleine verpakkingen. Hij leverde via koerierbedrijven aan Nederlandse en Europese klanten, maar verspreidde de waar via legale koeriersbedrijven door heel Europa. De handel vond meestal plaats via internet.

De meeste neppillen komen uit landen zoals de Verenigde Emiraten, India en China. Nog merkwaardiger is de prijs van de neppillen: die ligt vaak hoger dan de echte pillen, gewoon om geen argwaan te wekken bij de douane en de opsporingsdiensten. Volgens een analyse van 325 vervalste medicijnen door de Wereld Gezondheidsorganisatie bevat zestig procent van de vervalsingen helemaal niks. Zeventien procent bevat de juiste stof, maar in een verkeerde dosering. Zestien procent bevat de verkeerde stof. Slechts zeven procent van de vervalsingen bevat de juiste actieve stof in de juiste dosering.

Ook de Britse gezondheidsdiensten trekken aan de alarmbel. Onderzoek leert dat jaarlijks 2 miljoen Britten geneesmiddelen zoals Prozac and Viagra kopen via het internet. Dit ondanks de waarschuwing van het Royal Pharmaceutical Society, dat de Britse klanten waarschuwt voor deze moderne vorm van Russische roulette met medicijnen waarvan bewezen is dat meer dan 50 % vervalst is. Bovendien worden geneesmiddelen in verkeerde dosissen of voor een verkeerde periode voorgeschreven. Bijkomend probleem is eenmaal men gewoon is om een bepaalde vervalsing te gebruiken het overschakelen op een andere vervalsing nog grotere risico's inhoud. De Britse gezondheidsdienst overweegt nu om een logo voor internet apotheken in te voeren. Link: www.internetpharmacylogo.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here