Gevaarlijke SMS'jes tijdens oudejaarsrecord

Antivirus bedrijf Avira waarschuwt voor een nieuwjaars SMS die als doel heeft om persoonlijke gegevens te ontfrutselen of gebruikers op kosten te jagen. De drie grote GSM operatoren hebben zich niet alleen voorbereid op een nieuw sms record tijdens de overgang van oud naar nieuw. Ook zij waarschuwen de consument voor een nieuw risico. Zo kunnen kostenbesparende WAP surfprogramma's worden aangeboden die gebruikers juist meer geld gaan kosten of worden zonder dat gebruikers het in de gaten hebben virussen geïnstalleerd.

Voor Base, Proximus en Mobistar is het echter de stortvloed aan digitale nieuwjaarswensen, die de grote uitdaging wordt, ook omdat er meer klanten zijn bijgekomen. Naar schatting zullen tussen 47 en 55 miljoen sms'jes verzonden worden tijdens de oudejaarsnacht. Toch hebben de gsm-operatoren er vertrouwen in. Zo heeft Proximus vijf in plaats van vier SMS centrales. De operatoren hebben ook de capaciteit van hun netwerken uitgebreid.

Woordvoerder Tjark Auerbach van Avira waarschuwt echter voor een grotere bedreiging. Mobiele bellers zijn op oudejaarsavond minder alert, waardoor ze sneller geneigd zijn om op een link in een sms of mms te klikken, omdat ze nieuwjaarswensen verwachten. Avira waarschuwt daarom voor nieuwjaarswensen per sms, die ontvangers op kosten kunnen jagen, of hen persoonlijke gegevens kunnen ontfutselen. Wie berichtjes van onbekenden ontvangt wordt verzocht ze niet te openen. Achter een groot deel van deze berichten kan immers een duur betaalnummer schuilgaan.

Wie via een sms of een telefoontje contact zou zoeken met de verzender om diens identiteit te achterhalen, mag een gepeperde telefoonrekening verwachten. Andere potentieel gevaarlijke berichten zouden dan weer kostenbesparende surfprogramma's voor mobieltjes aanbieden, die in werkelijkheid juist extra geld kosten. Daarbuiten zijn er heel wat SMS'jes en MMS'jes in omloop die virussen installeren op je GSM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here