Recordhouder ooievaar Donna geëlektrocuteerd

Donna is een ooievaar met zender van het project 'Ooievaars zonder Grenzen' die we sinds 1999 continu op haar trektochten volgen. Op 5 maart werd ze in Noord-Frankrijk geëlektrocuteerd gevonden. Donna is geboren in Mechelen in Dierenpark Planckendael in 1999 en als jonge vogel werd ze uitgerust met een satellietzender. Donna was op 11 februari 2005 vertrokken uit een gebied ten zuiden van Sevilla (Zuid-Spanje) waar ze sinds 1999 overwinterde. Ze onderbrak haar lentetrek voor 10 dagen nabij Madrid en arriveerde op 4 maart in de regio Calvados nabij de monding van de Seine in het noorden van Frankrijk. Ze werd geëlektrocuteerd gevonden op 5 maart in het plaatsje Courselles. Met 3,9 kg was ze in goede conditie.

Volgens Wim Van den Bossche, projectleider van Ooievaars zonder Grenzen, is elektrocutie en het aanvliegen van elektriciteitsdraden nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. Onderzoek langs de meest gebruikte ooievaarstrekroute in Israël toonde aan dat 59% van de dode ooievaars en ook 90% van de gekwetste ooievaars in aanraking gekomen waren met draden. In Spanje werd vastgesteld dat 30% van de jonge keizerarenden werd geëlektrocuteerd, vogelvriendelijke aanpassingen van de masten kan deze mortaliteit met minstens 50% verminderen.

Donna konden we volgen gedurende 2033 dagen. Volgens Wim Van den Bossche van Natuurpunt was Donna hiermee wereldrecordhoudster. Geen enkele andere vogel kon sinds het uitvliegen voor zo'n lange periode dagelijks worden opgevolgd.

De satellietzender van Microwave Telemetry (VS) weegt 35 gram en zendt een signaal dat door ARGOS-satellieten en antennes kan opgevangen worden. De plaatsbepaling door de satellieten gebeurt door middel van Doppler effect en de onderzoeker krijgt per e-mail een overzicht van de coördinaten waar de vogel zich ophoudt en gegevens over temperatuur en conditie van de zender. Dit systeem laat toe een individuele vogel overal ter wereld te volgen.

Het project "Ooievaars zonder Grenzen" volgt sinds 1999 een 23-tal ooievaars met satellietzenders en is een samenwerking tussen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, AMINAL (Nico Verwimp: 02-553 75 03); Natuurpunt (Wim Van den Bossche, 015-29 72 49); Dierenpark Planckendael (Marleen Huyghe: 015-45 09 03) en Natuurcentrum het Zwin. (Kris Struyf: 050-60 70 86).

Meer informatie kan je vinden op http://www.ooievaars.vlaanderen.be
Wim Van den Bossche is coördinator van het project 'Ooievaars zonder Grenzen'

Achtergrondinformatie hoe elektrocutie kan voorkomen worden vind je op: http://www.cms.int/bodies/COP/cop7/list_of_docs/pdf/en/caution_electrocution.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here