Medisch, grote schaamlippen zijn schrikbeeld voor vrouwen

Schaamlipverkleining in trek: Pijn bij het fietsen, schaamte bij het vrijen. Grote schaamlippen zijn het schrikbeeld van steeds meer vrouwen. Dan maar het mes er in? Het wordt steeds normaler, een schaamlipcorrectie. Veel vrouwen leggen zich niet neer bij het feit dat hun binnenste schaamlippen uit de vagina steken. Ze ondervinden last bij het fietsen of bij het dragen van strakke kleding. Ook heerst er vaak schaamte tijdens het vrijen. De schaamlipverkleining gebeurt meestal bij de kleine schaamlippen, ook wel de labia minora genaamd. Bij kleine meisjes zitten deze verborgen tussen de buitenste grote schaamlippen, de labia majora. In de puberteit worden ze groter.

Plaatjes van vagina's van pornoactrices worden als ideale voorbeelden gebruikt, maar meestal zijn deze ook gecorrigeerd.

Hoewel er geen cijfers voor handen zijn, noemen veel specialisten de schaamlipverkleining een heuse 'trend'. Een cosmetische chirurg spreekt in het dagblad AD van "enkele duizenden correcties per jaar". Helemaal uit de taboesfeer is een schaamlipcorrectie niet, maar er wordt nu wel vaker over bericht in de media en de drempel ligt de laatste tijd duidelijk iets lager. Maar zelfs dan ligt de ingreep gevoeliger dan welke andere vorm van plastische chirurgie dan ook.

Vergoeding.

Zo niet in de Verenigde Staten. In dat land worden schaamlipcorrecties aan de lopende band uitgevoerd. En dat is niet het enige: vrouwen kiezen ook vaker voor een vagina-vernauwing voor betere seks. De labiareductie, zoals de schaamlipverkleining heet, is een eenvoudige. Tijdens de operatie wordt al het overtollige schaamlipweefsel weggesneden. De behandeling duurt 30 minuten, hooguit een uur. Na een paar uur rust kan de patiënte weer naar huis. Vrouwen die ontevreden zijn over hun vagina, worden doorgaans doorverwezen naar een gynaecoloog. De specialist doet het zelf of laat de ingreep over aan de plastische chirurg. Waar de ingreep plaatsvindt, maakt wel degelijk wat uit. Een schaamlipcorrectie uitgevoerd door een gynaecoloog wordt doorgaans vergoed door de ziektekostenverzekering. Een ingreep door de plastische chirurg moet de vrouw meestal zelf betalen.

Of er daadwerkelijk sprake is van een afwijking, wordt door artsen vaak in twijfel getrokken. Desalniettemin wordt de schaamlipcorrectie toch uitgevoerd: een motief als last of pijn bij het fietsen, is nu eenmaal lastig te toetsen. Er wordt wel een norm gehanteerd van hoe groot de kleine schaamlippen moeten zijn. Over het algemeen is een correctie gerechtvaardigd, wanneer de schaamlippen meer dan 2 centimeters uit de schede steken.

In samenwerking met: http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here