Zeven op de tien Nederlanders vindt zichzelf te dik

Meer dan 70 procent van de Nederlanders vindt zichzelf te dik. Maar een klein deel volgt op dit moment een dieet (9%) of is dit van plan (11%). Het dieet van Sonja Bakker is het meest populair: ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders wil binnenkort met dit dieet beginnen. Dat blijkt uit het Afslank Onderzoek 2007 van GezondheidsNet.nl.

De Nederlanders hebben een goed zelfbeeld. Mensen die zichzelf te dik vinden, hebben ook een hoog BMI (lengte gedeeld door gewicht in kwadraat), terwijl mensen met een normaal BMI zich ook niet of nauwelijks te dik vinden. Vooral vrouwen vinden zichzelf te dik en zij zijn ook het meest ontevreden over hun lichaam. De buik zowel bij mannen als bij vrouwen het minst gewaardeerde lichaamsdeel, daarover is 70 procent van de Nederlanders niet tevreden. Mannen zijn over de rest van hun lichaam redelijk tevreden, terwijl vrouwen ook moeite hebben met hun billen en benen.

Vrouwen eten bij verdriet
De meeste Nederlanders eten meer dan ze van plan zijn als het eten lekker is. Maar ook als het gezellig is of ze honger hebben, eten ze meer dan gepland. Opmerkelijk is dat vrouwen vaak meer eten als ze verdrietig of gestresst zijn. Eén op de vier vrouwen eet meer als ze verdrietig is, terwijl dat voor maar 5 procent van de mannen reden is om meer te eten. Stress is voor 21 procent van de vrouwen reden om teveel te eten; bij de mannen is stress voor maar 8 procent reden om te zondigen.

Om af te vallen, kiest een vijfde van de Nederlanders voor een dieet. Vooral vrouwen kiezen voor deze methode: 25 procent van de dames volgt nu een dieet of is dit van plan. Van de mannen zegt 15 procent zich aan een dieet te (gaan) houden. Reden om met een dieet te beginnen, is in de eerste plaats om af te vallen. Maar ook de gezondheid is een belangrijke motivatie om aan een dieet te beginnen. Weer in de kleren willen passen, is voor vrouwen nog een argument om zich aan een eetregime te onderwerpen.

Sonja Bakker heeft de toekomst
Dat de Nederlandse dieetgoeroe Sonja Bakker populair is, is geen verrassing. Toch heeft ze op dit moment niet het populairste dieet. Afvallen onder begeleiding van een diëtist wordt het vaakst gedaan. Lang duurt dat niet meer: maar liefst 13 procent van de Nederlanders zegt binnenkort te beginnen aan het dieet van Sonja Bakker. Ook het dieet van de Hartstichting is erg populair: het wordt nu door 1 procent gevolgd en 7 procent van de Nederlanders zijn van plan met dit dieet te starten.

Meer drastische manieren om af te vallen, zoals maaltijdvervangers en afslankpillen zijn methodes van het verleden. Beiden zijn veel gevolgde diëten, maar worden amper genoemd als toekomstig dieet. Ook andere bekende diëten, zoals Montignac en Atkins lijken hun langste tijd te hebben gehad.

De Dieet Dagboeken
"Mensen die een dieet volgen, boeken er vaak op korte termijn succes mee. Het probleem ontstaat als ze stoppen met een dieet en weer normaal gaan eten. Dan blijkt dat ze zichzelf voor de gek hebben gehouden. De kilo's vliegen er weer aan", zegt voorzitter Mieke van Spanje van de Nederlandse Obesitas Vereniging. Toch blijven diëten onverminderd populair en kan de nieuwste hype, zoals Sonja Bakker, op veel belangstelling rekening. GezondheidsNet.nl volgt acht weken lang vijf deelnemers die ieder een ander dieet volgen. Naast het dieet van Sonja Bakker komen het Appeldieet, Sonoma, Low GI en Raw Food aan bod. De deelnemers worden vooraf, tussentijds en achteraf gemeten en gewogen door de Nederlandse Obesitas Kliniek. Volg hun ervaringen in de Dieet Dagboeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here