Postnatale depressies: Roze wolkjes ? Niet gezien

De hormonale veranderingen na de bevalling hebben niet alleen veel effect op je lichaam maar ook op je emoties. Veel vrouwen hebben dan ook tussen de derde en tiende dag na de bevalling last van huildagen (baby blues). Na een paar dagen verdwijnen deze huilbuien weer en kun je opnieuw van je kind genieten. Volgens Hulporganisaties.be blijven toch zo'n 10% van de vrouwen soms maandenlang neerslachtig. Waarom?

Waarom zijn ze bang, onrustig en depressief. Ze zijn ervan overtuigd dat ze de nieuwe verantwoordelijkheid die een kind met zich meebrengt niet aankunnen en voelen er zich ook schuldig voor. Deze vrouwen lijden aan een postnatale depressie.

Wat is de oorzaak?

Volgens de Stichting Anu zijn er eigenlijk vele oorzaken die vaak moeilijk te isoleren.

Er zijn zowel fysische, biologische en psychosociale factoren die in verband staan met de veeleisende periode die een zwangerschap tenslotte is. Een samenhang tussen de ziekte en bepaalde voedingstekorten en evenwichtsverstoringen van de stofwisseling is mogelijk.

Ook hormonale veranderingen kunnen bijdragen tot het onverwacht uitbreken van de depressie. De productie van progesteron daalt plots na de bevalling en stoppen met het geven van borstvoeding vermindert de afscheiding van prolactine.

Op psychologisch vlak zijn de factoren complex. De komst van een pasgeborene brengt veranderingen met zich mee: aanpassing aan zijn aanwezigheid, aanpassing aan het ritme en de eisen van de baby, kortom, het ondersteboven halen van de dagelijkse routine.

Daarbij komt dan nog dat de zwangerschap een periode is waarin trauma's uit de jeugd weer de kop opsteken, waardoor sommige vrouwen moeilijke situaties uit hun jeugd kunnen herbeleven. Een vrouw die met haar eigen moeder een conflictueuze relatie had, heeft bijvoorbeeld een hoger risico om een depressie te ontwikkelen.

Hoe herken je het?

Kind & Gezin zette de symptomen van een postnatale depressie op een rijtje:

1. somberheid en pessimistische gedachten;
2. gebrek aan interesse en initiatief;
3. weinig plezier beleven aan je baby;
4. geen 'moedergevoel' of juist overbezorgdheid voor je baby;
5. extreme vermoeidheid en lusteloosheid;
6. huilbuien;
7. prikkelbaarheid en agressieve uitvallen (zoals schelden en verwijten maken);
8. concentratieproblemen, verwardheid en vergeetachtigheid;
9. slapeloosheid of juist een extreem sterke behoefte aan slaap;
10. gebrek aan eetlust ofwel overdreven eetlust;
11. weinig zelfvertrouwen;
12. het gevoel vanbinnen dood of leeg te zijn;
13. gevoelens van machteloosheid, waardeloosheid, wanhoop, schuld en angst, en sterke neiging tot piekeren;
14. meer algemene klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid;
15. problemen om de taken van alledag te verrichten;
16. gedachten rond dood en zelfmoord.

Een direct, en logisch, gevolg van deze verschijnselen is dat je schuldgevoelens krijgt. Waardoor je klachten alleen nog maar kunnen verergeren. Vaak zie je ook een sterk verlies van zelfvertrouwen of eigenwaarde. En worden de sociale contacten sterk vermindert.

Neem rust en tijd voor jezelf!

Swancia beheert een e-groep voor vrouwen met een postnatale depressie. Zij roept op haar website op om vooral rust en tijd voor jezelf te nemen. Elke jonge moeder raadt ze aan minstens een half uur per dag voor zichzelf uit te trekken.

Als er en depressie vermoedt wordt, raadpleeg je best je arts. Omdat de meeste vrouwen die net bevallen zijn ook borstvoeding geven is het gebruik van medicijnen niet altijd een eerste keus.

Ook alternatieve behandelingen blijken vaak effectief: lichttherapie, massage en ontspanningsoefeningen.

E-lotgenoten postnatale depressie.

Deze lotgenoten zijn enkel op het internet terug te vinden. Ze hebben geen telefoonlijn of fysisch adres, maar op hun site kun je 24 uur per dag je hart luchten, advies vragen of tips geven. http://groups.msn.com/postnataledepressie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here