Extra centen voor voor kindvriendelijke steden

freya

Aalst (redactie/mas) Vlaams minister van Steden Freya Van den Bossche maakt 220.000 euro subsidies vrij voor verenigingen die op een vernieuwende manier hun stad kindvriendelijker willen maken.

“De geboortecijfers in onze steden pieken, maar tegelijkertijd vertrekken nog altijd te veel jonge ouders met hun kinderen uit de stad. We moeten onze steden nog meer durven schoeien op maat van kinderen en jongeren”, zegt minister Van den Bossche.

De Vlaamse overheid maakte de afgelopen twee jaar telkens 220.000 euro subsidies vrij voor innoverende en experimentele projecten van vzw’s die bijdragen tot meer duurzame en creatieve steden. Dit jaar wordt er specifiek gezocht naar projecten die bijdragen tot een kind- en jeugdvriendelijke stad. Zo komen bijvoorbeeld initiatieven in aanmerking die de verkeersveiligheid van kinderen ten goede komen, of stadsontwikkelingsprojecten die bijzondere aandacht hebben voor kinderen, maar evengoed initiatieven die de participatie van jongeren aan het stedelijke debat verhogen of cultuurprojecten die zich specifiek richten op de jeugd.

“De Vlaamse steden zijn aan een revival bezig”, zegt minister Van den Bossche. “Decennialang kampten ze met een behoorlijk negatief imago. Wie het zich kon permitteren, ontvluchtte de stad en kocht een huis – liefst met tuin – in de rustigere rand van de stad. De laatste jaren kiezen mensen er weer bewust voor om in de stad te gaan wonen. Grote steden zoals Antwerpen en Gent hebben hun aantrekkingskracht herwonnen en kennen een echte bevolkingsexplosie. Maar nog altijd verlaten veel jonge gezinnen de stad zodra ze aan kinderen beginnen. Voor een duurzame stadsgroei is het cruciaal dat we onze steden nog meer op maat van kinderen schoeien. Alle creatieve ideeën die daaraan kunnen bijdragen en waaruit ook andere steden kunnen leren, verdienen ondersteuning.”

De subsidies zijn bedoeld voor vzw’s die actief zijn in een van de 13 Vlaamse centrumsteden of in Brussel. Projecten indienen kan tot 30 april 2013. Bij de selectie zal in het bijzonder aandacht gaan naar projecten die andere steden kunnen inspireren, de samenwerking tussen de Vlaamse steden bevorderen en werken aan kennisopbouw en –uitwisseling, ook met kleinere steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here