‘Behoud van de eenheid van de kerk’, dé uitdaging volgens Danneels

danneels 2

Aalst (redactie/mas) Een van de grote uitdagingen waarvoor de Kerk en dus ook de nieuwe paus staat, is volgens de kardinaal het behoud van de eenheid in verscheidenheid. Dat maakte de kerkvorst duidelijk op een persconferentie voor zijn vertrek naar Rome.

“Daarom moet er een zekere decentralisatie doorgevoerd worden. De collegialiteit van de bisschoppen, een van de grote doelstellingen van Vaticanum II, kan nog sterk uitgebreid worden. Denk ook aan de synodes, waar nog altijd te weinig echte debatcultuur heerst. Daarom pleit ik, en niet voor het eerst, voor een soort pauselijke ‘kroonraad’. Samengesteld uit kardinalen en bisschoppen uit alle continenten waaruit vrijuit én met kennis van zaken van gedachten kan worden gewisseld over alle belangrijke thema’s, zonder dat daaraan een uitvoerende macht moet zijn verbonden.”

“Het probleem van de Curie kent iedereen: dat is een uitvoerend orgaan en die hebben altijd – en onvermijdelijk – de neiging om (nog) meer macht naar zich toe te halen. De paus moet die dan ook goed in de hand zien te houden en daarom misschien vaker zijn mensen bij elkaar roepen. De uitdagingen waarvoor we staan, zijn immers niet niks. Denk maar aan het relativisme in Europa: ieder zijn waarheid, dat is niet juist.”

“Denk aan de grote morele en antropologische vragen over het wezen van de mens waarvoor we staan. Wie is de mens? En er is ook de imagoschade, veroorzaakt door de pedofilieschandalen, Vatileaks, de financiële ondoorzichtigheid e.a. We moet dat erkennen en er iets aan doen. Of een Derde Vaticaans Concilie daarvoor nodig is, is een andere zaak. Voor mij betekent een eventueel Vaticanum III eerst en vooral de integrale uitvoering van het Tweede Vaticaans Concilie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here