Gent steunt actie om geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen

vdayGENT – op donderdag 14 februari 2013, om 16u30 zal Gent zich aansluiten bij de activisten van over de hele wereld voor de actie ONE BILLION RISING, de grootste actiedag in de geschiedenis van V-Day, de wereldwijde activistenbeweging die een einde wil maken aan geweld op vrouwen en meisjes.

ONE BILLION RISING is begonnen als een oproep tot actie, gebaseerd op de onthutsende cijfers dat 1 op 3 vrouwen op Aarde geslagen of verkracht zal worden tijdens haar leven. Aangezien de wereldbevolking al bestaat uit 7 miljard mensen, komt dit neer op meer dan één miljard meisjes en vrouwen. Op 14 februari 2013 – de 15de verjaardag van V-Day – zal Gent zich aansluiten bij de activisten, schrijvers, denkers, beroemdheden, vrouwen en mannen van over heel de wereld om onze woede te uiten, verandering te eisen, te staken, te dansen, zich te verzetten tegen de onrechtvaardigheden die vrouwen aangedaan worden om eindelijk het geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen.

“Toen we V-Day oprichtten 14 jaar geleden, hadden we het wilde idee dat we een eind konden maken aan het geweld tegen vrouwen” zegt Eve Ensler, oprichtster van V-Day. “Nu, we zijn zowel verbijsterd als enorm blij dat deze wereldwijde actie zich sterk aan het uitbreiden is en aan steun wint met vakbondsmedewerkers, parlementsleden, beroemdheden en vrouwen van alle achtergronden die naar voren komen om zich bij de campagne aan te sluiten. Wanneer we zullen samenkomen op 14 februari 2013 om het geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe te roepen, zal het werkelijk een wereldwijde stem zijn die zal opstijgen.”

In het shopping center Gent Zuid zal er op 14 februari om 16.30u een dansinitiatie plaatsvinden waar iedereen aan kan deelnemen. Deze wordt geleid door Yazmine van niabelgium.be. Bovendien zorgen we ook nog voor een leuke verrassing! ’s Avonds is iedereen welkom vanaf 20u op de afterparty in het jeugdhuis Den Kelder, Kammerstraat 10, 9000 Gent. Dit belooft een gezellige avond te worden met exposities, poëzie (Bobadas, Salomé Mooij (NL),…) en live optredens van onder meer van Indra Boone en reggaessoulzangers Timna. We sluiten af met een dj-set van dj Soundblossom (+ king sojo). Uiteraard allemaal in teken van de vrouw! Voor verdere details verwijzen we naar onze facebookpagina Onebillionrisinggent.

Wie al wil genieten van een voorsmaakje kan al een kijkje nemen op 13 februari aan de Lakenhalle – Belfort van Gent om 20u.

Over One Billion Rising

Een op drie vrouwen op onze planeet wordt verkracht of geslagen gedurende haar leven. Dat betekent dat EEN MILJARD vrouwen het slachtoffer wordt van een gewelddaad. Een miljard dochters, moeders, grootmoeders, zussen, geliefden en vrienden. Op 14 februari 2013, de 15de verjaardag van V-Day, nodigen we EEN MILJARD vrouwen en diegene die van hen houden uit om op straat te komen, te dansen, op te komen, en om een einde te eisen aan het geweld. ONE BILLION RISING zal de aarde doen bewegen, zal vrouwen en mannen aanzetten om te dansen in ieder land. V-Day wil dat de wereld onze collectieve sterkte in grote getale en onze grensoverschrijdende solidariteit ziet. Sluit je vandaag nog aan bij ONE BILLION RISING en zeg neen tegen geweld op vrouwen en meisjes. Voor meer informatie en om je aan te sluiten, ga naar www.onebillionrising.org.

Over V-Day

V-Day is een wereldwijde actiebeweging om het geweld op vrouwen en meisjes een halt toe te roepen. V-Day werft fondsen en brengt mensen tot inzicht door de benefiet producties van toneelschrijfster/ stichter Eve Ensler, zoals het bekroonde toneelstuk The Vagina Monologues en nog andere artistieke werken. In 2012 vonden meer dan 5800 V-Day benefietevenementen plaats, geproduceerd door vrijwillige activisten uit de VS en heel de wereld, met als doel het onderwijzen van miljoenen mensen over de realiteit van geweld tegen vrouwen en meisjes. Tot op heden heeft de V-Day beweging meer dan 90 miljoen dollar bijeen gebracht, heeft het miljoenen mensen onderwezen over het geweld tegen vrouwen en de geleverde inspanningen om er een einde aan te maken. De beweging heeft internationale en educatieve media en boodschappen van algemeen nut op poten gezet, heeft schuilplaatsen heropend, en heeft gezorgd voor de financiering van meer dan 14 000 gemeenschapsgerichte, anti-geweld programma’s en safehouses in de Democratische Republiek Congo, Haïti, Kenia, Zuid-Dakota, Egypte en Irak. Meer dan 300 miljoen mensen heeft ooit een V-Day benefietactie gezien in hun gemeenschap. V-Day heeft verscheidene dankbetuigingen gekregen, waaronder van het Amerikaanse Worth Magazine in de 100 beste liefdadigheidsdoelen en van het magazine Marie Claire in de top 10 liefdadigheidsdoelen. De nieuwste campagne van V-Day is ONE BILLION RISING, die zijn hoogtepunt zal bereiken op 14/02/13 met wereldwijde acties. www.vday.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here