Open VLD direct op scherp, eerste opvolgers in de Aalsterse gemeenteraad

stijlemans

Aalst (redactie/mas) Wat een nietszeggende protocolaire gemeenteraad moest worden, voor het eerst rechtstreeks uitgezonden door de collega’s van Katanga, zette onmiddellijk de puntjes op de i. Was getekend: Open VLD. 

Er kwamen drie opvolgers in de gemeenteraad om raadsleden die voor het OCMW kozen te vervangen. Geert Verdoodt van sp.a kwam in de plaats van Daisy Van Gheit, die voorzitter van het ASZ blijft. Frans Penne van Open VLD kwam in de plaats van Martine De Maght, die als enigste oppositieraadslid in het vast bureau van het OCMW zetelt. David Coppens van N-VA legde de eed af in plaats van Sarah Smeyers, die OCMW-voorzitter is en wel in de gemeenteraad blijft zetelen als toegevoegde schepen, maar niet zal meestemmen in de gemeenteraad.

Groen raadslid Nancy Elonga neemt politiek verlof om te bevallen van een tweeling en wordt tijdelijk vervangen door eerste opvolger Marc De Smet.

Maar voor deze nieuwe raadsleden de eed mochten afleggen was het bingo. Wie dacht dat de Open VLD een overgangsfase nodig zou hebben om zich na 42 jaar in de oppositierol te wentelen, is er aan voor de moeite. Nog geen maand schepen af, Johan Stijlemans, maakte het de kersverse voorzitster Sanne Nieulandt onmiddellijk moeilijk. Bij ordemotie haalde hij scherp uit naar een geweigerd punt voor het vragenuurtje. Een vraag geweigerd door de nieuwe meerderheid. Lees elders op Belg.be.

Als er zich aan de schepentafel al enkelen zenuwachtig zouden gevoeld hebben na Johan Stijlemans, zag je op de gezichten dat waarnemend fractievoorzitter Vera Van der Borght van Open VLD, de nieuwe fractievoorzitter JJ De Gucht was op zijn eerste echte gemeenteraad ziek, wat gelach tussen de lippen bij het talrijk opgekomen publiek veroorzaakte, hen met haar tussenkomst verraste.

Volgens een decreet (nvdr: Vlaamse wet) zouden voor 31 januari de opcentiemen aan de agenda van de gemeenteraad moeten geplaatst zijn. Je zag op de gezichten van burgemeester, voorzitter en schepenen, dat ze de omzendbrief van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten niet hadden  gezien. Burgemeester D’Haese, die cumuleert met schepen van Financieën, wist zich te redden, maar dit had niet gemogen. Het is nu al duidelijk, de Open VLD zal D’Haese en zijn nieuwe coalitie geen cadeau’s geven.

Na een lange stemsessie over mandaten in organen als ILVA en SOLVA, niemand van de meerderheid misstemde zich, ook niet de N-VA studenten met de collegecursussen op hun banken om te blokken tijdens de raad, werden de punten van openbare werken snel genomen.

Je zag een zucht bij de voorzitter. Blij dat het voorbij was. En wat echt opviel… Ilse Uyttersprot en Ann Van de Steen, de keffertjes uit de vorige coalitie, hadden samen op deze gemeenteraad meer plezier dan al de gemeenteraden van de afgelopen zes jaar samen. Komt het dan toch nog goed in de meerderheid?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here