Gentse Kantorenmarkt houdt stand

kantoren_bellevue

Gent (redactie/mas) De Gentse kantorenmarkt houdt ondanks de economische conjunctuur in 2012 goed stand. In totaal werd vorig jaar, voor bijna 53.000m² vloeroppervlakte verhandeld op de Gentse kantorenmarkt. De leegstand blijft met 4,7% laag. 

Strategische projecten als Gent The Loop en het station Gent-Sint-Pieters zijn nu in volle realisatie en zullen de komende jaren voor een verdere dynamiek zorgen op de Gentse kantorenmarkt.

Meer transacties
Voor het registreren van transacties wordt gewerkt op basis van alle overeenkomsten die in 2012 zijn afgesloten voor huur of verkoop van kantoren. Dit gaat dus per definitie niet om de effectieve ingebruikname van kantoren.

Zo registreerde de Dienst Economie vorig jaar 75 transacties op de Gentse kantorenmarkt, 10 meer dan in 2011. Daarbij ging het om een totale vloeroppervlakte van 52.600m². Dit is weliswaar een daling met 7.000m² ten opzichte van 2011, maar ligt nog steeds boven de gemiddelde jaarlijkse opname van 51.800m² van de afgelopen 10 jaar.

Lage leegstand
Al een aantal jaren op rij blijft de leegstand in Gent laag, zeker in vergelijking met andere steden. Eind 2012 bedroeg de leegstand slechts 4,7% van de totale kantorenvoorraad. Een zogenaamde frictieleegstand van 6% om de directe vraag naar kantoren op te vangen, wordt als aanvaardbaar beschouwd.

Huurprijzen
De gemiddelde huurprijs op de Gentse kantorenmarkt bedroeg vorig jaar 116 euro/m² per jaar. Dit is een stijging met 10 euro/m² per jaar. De ‘prime rents’, de zogenaamde tophuren voor nieuwbouwlocaties, stegen eveneens met 10 euro/m²/jaar tot 155 euro/m² per jaar.

Nieuwe kantoorontwikkelingen
Gezien de lage leegstand en de grote interesse, heeft Gent de ambitie om de eigen kantorenmarkt nog verder te laten groeien. Zo is het Vlaams Administratief Centrum aan het station Gent-Sint-Pieters al in volle aanbouw en is aan Flanders Expo, op The Loop, ook een nieuwe grote kantoorontwikkeling gestart is met het project ‘Take Off’. Projecten als het Arteveldestadion en diverse kleinere projecten zullen voor de verdere noodzakelijke nieuwe ruimte op de Gentse kantorenmarkt zorgen.

‘De Gentse kantorenmarkt zit al een aantal jaren duidelijk in de lift.’ Zegt de Gentse Eerste schepen Mathias De Clercq (Open VLD). ‘Gent heeft dan ook heel wat troeven zoals haar centrale ligging, een goede bereikbaarheid, een enorm potentieel aan geschoolde mensen met de universiteit en diverse hogescholen.’ Mathias De Clercq wijst er op dat de ontwikkeling van de nieuwe locaties ook meer dan welkom is. ‘Door de lage leegstandscijfers zijn de nieuwe ontwikkelingen sterk gegeerd. Bovendien leggen we op die manier de kiemen voor de nieuwe jobs van morgen.’

Informatie 
Dienst Economie, Mathias Vandewyngaerde, Sint-Niklaasstraat 27/401, 9000 Gent, tel.  09 266 84 21, fax  09 266 84 49, e-mail mathias.vandewyngaerde@gent.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here