Het is vandaag Driekoningen

images (35)

Aalst (redactie/mas) DriekoningenEpifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini) is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januar wordt gevierd en waarop men de Bijbelse gebeurtenis  (Matt. 2:1-18) herdenkt van de Wijzen uit het Oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem, en vonden daar Jezus te begroeten als de pasgeboren koning der joden.

Het feest ontstond in de vierde eeuw in het oosters christendom en was oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren (epiphaneia is Grieks voor ‘verschijning’). Daarbij werden de tekenen van Jezus’ goddelijkheid herdacht: de geboorte uit de Maagd Maria, het bezoek en de aanbidding van de Wijzen uit het Oosten, gebeurtenissen uit Jezus’ jeugd en de doop door Johanne de Doper.

Van wijzen tot koningen.

Nergens vermeldt de evangelist Mattheüs in zijn geboorteverhaal dat er precies drie Wijzen of Koningen zijn; Matteüs 2:1-18 vermeldt wel het verhaal van de Wijzen die het Kerstkind kwamen bezoeken. In de latere kerstverhalen zijn er drie van gemaakt, wellicht omdat de Wijzen drie geschenken aan­bie­den: goud, wierook en mirre. De Wijzen zijn in de volksverhalen en bij Tertullianus koningen geworden omdat de tekst van Matteüs doet denken aan Jesaja 60,3.6: “Volkeren komen naar uw licht, konin­gen naar de glans van uw dageraad. ….. Een vloed van kamelen zal u over­dek­ken, dromedarissen van Midjan en Efa; alle bewoners komen uit Seba, met goud en wierook beladen.”
Onder invloed van deze tekst (en van Psalm 72,10) zijn de Wijzen koningen geworden, die reisden per kameel. Sedert de 8ste eeuw vindt men hun namen als Caspar, Melchior en Belthasar.

In de Lage Landen, Nederland en Vlaanderen, lopen kinderen lopen de avond of de week voor Driekoningen in groepjes rond verkleed met een kroon langs de deuren; een van hen heeft een zwart gemaakt gezicht. Ze zingen driekoningenliedjes.

Drie koooningen, drie koooningen,geef mij nen nieuwen (h)oed.Mijnen ouwen is verslee-eeten,mijn moeder mag ’t nie wee-eeten. Mijn vader heeft het geld,op de toonbank neergeteld.

Als beloning voor het zingen krijgen ze eten, snoep en geld. In huis wordt er driekoningentaart gegeten en wie de boon heeft, krijgt de kroon van de taart. Driekoningen is bij veel gezinnen het moment om de kerstboom buiten de deur te zetten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here