Jean-Jacques start Aalsterse carrière op zijn De Guchts

images (34)

Aalst (redactie) Als kersvers fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij Open VLD mocht Jean-Jacques De Gucht als eerste fractie van wal. En het was direct op zijn De Guchts. Kritisch, cynisch en de nodige steken. Een stijl die menig toeschouwer de wenkbrauwen deed fronsen. 

“Bij de verkiezingen  in 2018 zullen we de huidige meerderheid alvast niet kunnen betrappen op het niet uitvoeren van hun bestuursakkoord. Enkel het uitvoeren van de reeds opgestarte stadsontwikkelingsprojecten en de ontwikkeling van de site Schotte hebben een vleugje concreet in zich.” schoot De Gucht jr. van wal. De toon was gezet.

Hij bewierrookte zijn eigen uittredende schepen van financieën Serge Grysolle, zonder hem bij naam te noemen. “Dat er geen verhogingen van de belastingen komen, is trouwens niet meer dan normaal na het beleid dat Open VLD de afgelopen jaren heeft gevoerd op dit departement.”

JJ De Gucht vindt dat er door het bestuur in hun beleidsplan te weinig concrete keuzes worden gemaakt. Hij verwees naar het Nieuw Administratief Centrum, een nieuw mobilitietsplan, terwijl er een mobilitieitsplan in de laatste fase van ontwikkeling zit.

Hij lachte met de bevlagginsacties van de N-VA waar niks meer van overschiet, het vendelzwaaien als antwoord op de sociale problematiek, het verwijderen van de Belgische vlag als antwoord op de economische problematiek.

De Gucht haalde een resem economische problemen aan om het stadsbestuur vanaf de eerste dag te waarschuwen. Mar ook het sociaal beleid kwam aan bod in zijn toespraak. Een evenwicht tussen de economische en meer sociale liberalen. Hij onderstreepte dat mensen helpen niets mag te maken hebben met hun afkomst, maar dat enkel de toekomst hierbij mag spelen.

Als uitsmijter hekelde hij de loyauteit en de overtuiging, twee termen die niet kenmerkend zijn voor de leden van deze meerderheid. Het schoot bij enkelen van de meerderheid in het verkeerde keelgat bleek achteraf op de receptie. Ook het publiek vond de tussenkomst scherp voor een openingszitting.

Hij belooft dat Open VLD wel loyaal zal zijn aan ‘onze’, lees liberale, principes en overtuigingen.

De toon is gezet, er komt een nieuw soort liberalisme in de gemeenteraad na 42 jaar bestuursverantwoordelijkheid. Nu nog afwachten of het dit liberalisme is waar Aalst zit op te wachten…. afspraak in 2018!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here