Pieter Coecke(2): Het Pieter Coeckekabinet in Aalst.

47445_376698112411149_800229226_n

Aalst (redactie/mas) In 1962 werd ten tijde van Burgemeester Blanckaert(BSP) werd door het departement Onderwijs en Cultuur voorgesteld een schilderij van Pieter Coecke aan te kopen.

Op 21 februari gebeurde de koop in de Brusselse veilingszaal Nackers voor de prijs van 66.005 frank. Het paneel stelt de ‘Aanbidding der Wijzen’ voor. Het werd in 1979 onder schepen Herman Roels (VU) gerestaureerd en in afwachting dat het in het museum zou kunnen geëxposeerd worden, werd het in het kabinet van burgemeester Louis D’Haeseleer(PVV) opgehangen. Waar het nog hangt. Het is inmiddels een ontvangstkabinet is geworden, dat de naam van de kunstenaar kreeg.

De aanbidding der wijzen of koningen is geen toeval. In die periode waren afbeeldingen van Maria met kind en ‘De Aanbidding der Koningen’ zeer populair. Zeker als je als schilder je werken wou verkocht krijgen, waar Pieter Coecke op inspeelde.

Van Pieter Coecke bleef geen enkel gesigneerd schilderij bewaard. Alle werken die op zijn naam staan zijn dus toeschrijvingen. Bovendien had Coecke een uitgebreid atelier met vele medewerkers die de werkten naar het model van de meester volledig of gedeeltelijk schilderden. Toch werd in de loop der jaren een heel oeuvre toegeschreven aan Pieter Coecke.

Het lijkt logisch dat de beginjaren van de kunstenaar nog gekenmerkt werden door invloeden uit zijn opleiding of aan de stijl van zijn schoonvader, in wiens atelier hij werkzaam was. Later vond hij zijn eigen stijl, waarin de invloeden van de Italiaanse Renaissance vermengd werden met de Vlaamse tradities. Het ambachtelijke in de kunst interesseerde hem echter minder; hij wou voor alles ‘kunstenaar’ zijn. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here