Aalst haalt Pieter Coecke van onder het stof. (Pieter Coecke 1)

Pieter Coecke gezien door de bril van kunstenaar Tom Houtman.
Pieter Coecke gezien door de bril van kunstenaar Tom Houtman.
Pieter Coecke gezien door de bril van kunstenaar Tom Houtman.

Aalst (redactie/mas) Het nieuwe stadsbestuur zal speciaal aandacht besteden aan Pieter Coecke, in het kader van haar erfgoedbeleid. Een stad die wel een Pieter Coecke-kabinet heeft, omdat het enige schilderij die Aalst heeft van haar humanist, architect en kunstenaar daar hangt. Coecke moest tot 1901 wachten voor hij in Aalst een straat kreeg.

Wie was de Aalstenaar Pieter Coecke? Hij werd geboren in Aalst in 1502 en overleed op 48-jarige leeftijd in Brussel. Hij was één van de grootste figuren uit de 16de eeuw. Respectievelijk schilder, graveerder, drukker, bouwmeester,tapijtwever en schrijver. Hij was een veelzijdig humanist.

Een groot kunstenaar is hij niet geworden, doordat hij, eigen aan zijn tijd, zijn talenten teveel versnipperde. Maar toch is hij onmiskenbaar een figuur van betekenis geweest door zijn verregaande invloed op de kunstopvattingen van zijn tijd.

Hij werd op zijn 15 een leerling van Bernard van Orley en bleef dit tot zijn 19. Hier leerde hij veel over de kunst van de wandtapijten. Hij verbleef in Rome en was hofschilder van Keizer Karel. Hij vertaalde belangrijke architecturale werken naar het Nederlands en had veel invloed op de architectuur in Vlaanderen in de 16de eeuw.

De dochter met zijn tweede vrouw,  Maaike, huwde met Pieter Breughel. Zijn eerste vrouw verloor hij snel.

Belg.be belicht in enkele delen het leven, werk, en de band met Aalst van Aalstenaar Pieter Coecke.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here