Kritiek over hulpverlening aan aangespoelde bultrug

Heel veel mensen trekken zich het trieste lot van de aangespoelde bultrug op Razende Bol terecht aan. Ook wij vinden de situatie waar dit prachtige dier in terecht is gekomen erg triest. We krijgen regelmatig de logische vraag waarom we niet te hulp schieten om de bultrug uit deze benarde situatie te redden.

Toen wij woensdag hoorden dat een bultrug was aangespoeld, zijn wij direct gaan informeren of het dier in veilige handen was en of we hulp moesten bieden. Andere organisaties met heel veel kennis van zaken hadden zich inmiddels al over de bultrug ontfermd. Ecomare, onderzoeksinstituut NIOZ, de Nederlandse hulpdiensten, ze bleken allemaal aanwezig. En het materiaal van deze specialisten is nog beter geschikt om de walvis te helpen, dan dat van Greenpeace. Wij wisten zeker: als zij de bultrug niet kunnen redden, dan kunnen wij het ook niet.

En als we wel wat willen doen?

Toch hebben we uiteraard nadrukkelijk gevraagd of onze extra hulp nodig en gewenst was. Greenpeace heeft tenslotte een erg grote passie voor de walvis. Het antwoord was ontkennend.

Verdriet bij mislukking

Wij vinden het erg verdrietig om te zien dat de operatie om de bultrug weer de vrijheid te geven niet lukt. Maar dat heeft volgens ons niets te maken met falende hulpdiensten en specialisten, zoals hier en daar wordt gezegd en geschreven. Die organisaties hebben volgens ons hun uiterste best gedaan om het dier te redden. Daar had zelfs Greenpeace weinig aan toe kunnen voegen of iets aan kunnen veranderen. Het is heel erg spijtig dat juist de hulpverleners die zich voor het dier hebben ingezet, nu worden bekritiseerd.

Onze walvissen

Iedereen weet dat wij de walvis een geweldig dier vinden en dat wij de diersoort graag beschermen. Maar soms slaat het noodlot toe en is de situatie van een walvis zo uitzichtloos, dat ook wij ons afvragen waar zo’n arm dier het meest bij gebaat is. Een rustige dood omdat zelfs stevige, weloverwogen reddingsoperaties niet lukken, of eindeloos getouwtrek over een dier dat ook tot ons grote verdriet helaas niet te redden is. Want zelfs als deze bultrug onverhoopt alsnog het ruime sop zou kunnen kiezen, is het nog maar zeer de vraag of ‘ie het avontuur van deze week overleeft.

Geef oceanen ruimte om te herstellen

Oceanen zijn de bron van ons bestaan. Het leven in de oceanen is van een ongekende schoonheid. Maar deze schoonheid wordt door onder andere overbevissing ernstig bedreigd.

Daarom pleiten Greenpeace en wetenschappers ervoor om 40 procent van alle oceanen tot zeereservaat uit te roepen en daarbuiten uitsluitend duurzaam te vissen. Want iedereen – strandbezoeker, watersporter en visser – heeft baat bij gezonde sterke oceanen zegt Greenpeace.

1 REACTIE

  1. wat vergeten/verzwegen wordt zijn de irreversibele pletwonden in de spieren en diepe weefsels die reeds na 12 uur optreden bij een dier van zulk een omvang. Deze pletwonden evolueren zeer snel tot afsterven van dit weefsel en reduceren de overlevingskansen tot nihil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here